Buitenland
AVROTROS

Suriname-correspondent Hennah Draaibaar: ‘Vaccins moeten zo snel mogelijk het vliegtuig in’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Suriname-correspondent Hennah Draaibaar: ‘Vaccins moeten zo snel mogelijk het vliegtuig in’

Volle ziekenhuizen en hoge besmettingsaantallen. Het is al wekenlang slecht gesteld met de coronasituatie in Suriname. Vandaag vertrekt er een speciale missie vanuit Nederland naar Paramaribo, met een team van medici die hulp moeten gaan bieden. Correspondent Hennah Draaibaar is in Paramaribo en geeft in Humberto een update over de situatie aldaar.

Correspondent Hennah Draaibaar over de coronasituatie in Suriname

"Een paar dagen geleden heb ik voor EenVandaag een reportage gedraaid op de intensive care hier. Je ziet wel eens beelden, maar het komt pas echt binnen als je er zelf hebt rondgelopen. Het personeel is hier elke dag hard aan het werk om dit moment te overleven", vertelt Hennah Draaibaar.

Vaccins op het vliegtuig

Momenteel is er hulp onderweg vanuit Nederland en daar is ze de Nederlandse overheid dankbaar voor. "Ik gun het de mensen hier dat ze na hun dienst gewoon naar huis kunnen. Nu draait iedereen een dubbele dienst, ze komen om zeven uur 's ochtends binnen en gaan om negen uur 's avonds weg. De hulp die nu deze kant op komt, geeft hen de mogelijkheid om gewoon even een 'normale' dag te draaien."

In de reportage die Draaibaar heeft uitgezonden, geeft een intensivist aan dat ze sommige mensen niet meer kunnen opnemen op de IC. "Iemand met betere levenskansen wordt nu eerst opgenomen, ze moeten dus al keuzes maken." Draaibaar wacht daarom met smart op de vaccins die eraan zitten te komen. "Vaccineren gaat helpen. Ik begrijp dat er administratie moet worden gedaan, maar het gaat om het redden van levens. Die honderdduizend vaccins moeten dus zo snel mogelijk het vliegtuig in."


Overleven

Om te overleven moeten mensen volgens Draaibaar wel de straat op, omdat ze anders geen eten en drinken hebben. "De overheid heeft nu gezegd dat mensen alleen op maandag, woensdag en vrijdag de straat op mogen. Er mogen maar tien mensen in winkels, de rijen en files zijn gigantisch. Maar of dit ervoor zorgt dat de besmettingen afnemen, weet ik niet."

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie