Buitenland
NOS

Aantal gewonden fatale schietpartij LHBTIQ+-club Amerika gestegen naar 25

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Aantal gewonden fatale schietpartij LHBTIQ+-club Amerika gestegen naar 25

Het aantal mensen dat bij de fatale schietpartij in ClubQ in de Amerikaanse stad Colorado Springs gewond raakte, is gestegen naar 25, vertelt correspondent Marieke de Vries in het Radio 1 Journaal. In de nacht van zaterdag op zondag stapte een 22-jarige man de club binnen en begon om zich heen te schieten. Daarbij vielen vijf doden.

Volgens de politie hebben getuigen erger weten te voorkomen. "De schutter kwam iets voor middernacht de club binnen en begon om zich heen te schieten. Twee aanwezige klanten waren zo moedig om hem te overmeesteren", vertelt De Vries. Ëen pakte zijn wapen af en de ander hield hem in bedwang tot de politie er was." Er zijn meerdere wapens in beslag genomen.

Er is nog niets bekend over de motieven van de schutter, wel is duidelijk dat het gaat om Anderson lee Aldrich (22). "Het is een jongen die vorig jaar ook al gearresteerd is, omdat hij destijds zijn moeder met zelfgemaakte bommen dreigde op te blazen", weet De Vries. "Toen heeft de politie hem ook al moeten overmeesteren, terwijl hij zijn moeder gijzelde in haar huis." Er zijn toen meerdere wapens en munitie aangetroffen. "Er werden hem geweldsmisdrijven en ontvoering ten laste gelegd, maar blijkbaar liep hij nu alweer rond met een wapen."

Veilige plek

ClubQ is vooral populair bij de LHBTIQ+-gemeenschap. "Dit is onze enige veilige plek, waar moeten we nu naartoe", zei een ontredderde getuige na de schietpartij. De club is de enige LHBTIQ+-club in Colorado Springs: "De enige plek waar ze zich veilig voelden", zegt De Vries, "in een verder zeer conservatieve omgeving."

"Colorado Springs wordt ook wel het Vaticaan van de Evangelische Christenen genoemd", vertelt De Vries. "Er zijn maar liefst 500 conservatieve christelijke organisaties gevestigd, waaronder ook Focus on the Family dat openlijk anti-LHBTIQ+ en anti-abortus is. In 2015 reed een schutter een abortuskliniek in en begon om zich heen te schieten. Drie mensen kwamen om het leven. We weten nog niets over het motief van de schietpartij in ClubQ, maar dit is de omgeving waarin het gebeurde."

Beschuldigende vingers

Naast conservatieve organisaties, zijn er ook veel congresleden en sociale media accounts die zich uitspreken tegen de LHBTIQ+-ers. Online worden filmpjes geplaatst van bijvoorbeeld dragraces, met daarbij de vraag 'of dit normaal is. Of onze kinderen dit moeten zien.' "Congresleden van de conservatieve flank laten zich er steeds luider over uit dat het het groomen van kinderen zou zijn", zegt De Vries. "Gisteren en vandaag worden er beschuldigende vingers gewezen naar deze congresleden. Ze zouden een klimaat hebben gecreëerd waarin dit (deze schietpartij, red.) kan gebeuren."

Op zondag was het Transday of Remembrance, een dag waarop levens van transpersonen die door geweld om het leven zijn gebracht, herdacht en geëerd worden. In ClubQ stond gisteren ook een drag-brunch op het programma.

Correspondent Marieke de Vries over de schietpartij in Colorado Springs

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie