Buitenland
VPRO

Russen zitten al een jaar lang vast op luchthaven Zuid-Korea

foto: EPA / Yonhap
  1. Nieuwschevron right
  2. Russen zitten al een jaar lang vast op luchthaven Zuid-Korea

Het had zomaar een fragment uit de bekende film The Terminal zijn, waarin Tom Hanks lange tijd op een luchthaven moet leven: op de grootste luchthaven van Zuid-Korea zijn drie Russen gestrand. En nu vraagt de mensenrechtencommissie in Zuid-Korea aandacht voor hun lot, vertelt correspondent Ifang Bremer in Bureau Buitenland.

Geweld tegen Christenen in India & Een maand na de ramp in Derna - Bureau Buitenland

"Het is ongelofelijk, maar drie Russische mannen verblijven al een jaar in Zuid-Korea’s grootste luchthaven", zegt Bremer. "De drie Russen hebben asiel aangevraagd omdat ze bang zijn opgeroepen te worden voor de strijd in Oekraïne. Maar hun aanvraag werd afgewezen. Ze gingen in beroep, en in afwachting van juridische procedures leven ze nu in het niemandsland van de luchthaven."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

4,000 Russen zoeken asiel

Nu trekt de Nationale Mensenrechtencommissie van Korea aan de bel om de situatie van de gestrande Russen te verbeteren. "Ze zullen waarschijnlijk tijdelijk een beter verblijf krijgen in afwachting van de juridische procedures die nog lopen. De mensenrechtenwaakhond heeft de overheid opgeroepen om op zijn minst een aparte ruimte voor dit soort gevallen te maken waar ze beter kunnen slapen, eten en bewegen. Het schijnt dat ze nog steeds in de ruimte van overstappende en vertrekkende reizigers leven."

In de film The Terminal liep het allemaal goed af voor Tom Hanks. Het is maar de vraag of dat ook geldt voor de Russen, vertelt de correspondent. "Zuid-Korea heeft dit jaar al meer dan 4.000 asielaanvragen van Russen gehad die niet in Oekraïne willen vechten, maar nog geen een aanvraag is geaccepteerd. Zuid-Korea accepteert jaarlijks maar zo’n 2 procent van de asielaanvragen. In de EU ligt dat percentage rond de 44. Dat komt het land internationaal op kritiek te staan, maar de politiek en bevolking lijkt zich er niet veel van aan te trekken."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie