Buitenland

NAVO-commandant Tak houdt rekening met vergroting Nederlandse inzet interventiemacht aan de oostgrens

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. NAVO-commandant Tak houdt rekening met vergroting Nederlandse inzet interventiemacht aan de oostgrens

Er is nog geen beroep gedaan op commandant Nico Tak om het aantal manschappen op de oostflank van het NAVO-gebied te verhogen, maar hij sluit niet uit dat dit gaat gebeuren. "Alvast om het signaal af te geven: kom niet aan ons", vertelt hij bij Sven op 1.

Volgens de commandant van het landmachtdeel van de snelle interventiemacht van de NAVO is escalatie een politiek en militair instrument dat erbij hoort. "Voor afschrikking moet je af en toe mee escaleren. We moeten als samenleving leren hoe je escalatie inzet als signaal."

Daarnaast waarschuwt Tak voor een ondergrens aan het leveren van zware wapens aan Oekraïne. Op dit moment is de snelle reactie-eenheid van de NAVO goed uitgerust, zegt hij. Zo hebben de Duitsers hebben ongeveer driehonderd Leopard-tanks. Ook de Noren, Polen en Britten bezitten de tanks. "Maar we moeten daar niet heel veel uit gaan halen", waarschuwt de Nederlandse generaal. Lidstaten maken hierin zelf de afweging. “Landen bepalen welke wapensystemen zij aan de snelle reactiemacht van de NAVO leveren."

Militaire corridors

Door knelpunten in het militair transport wordt de levering van Leopardtanks aan Oekraïne vertraagd. "Elk doorvoerland heeft zijn eigen regels. Dat maakt transport van materieel moeilijk", legt Tak uit. Volgens de NAVO-commandant werkt Europa hard aan het verbeteren van haar militaire aanvoerlijnen. "Door aanpassing van Europese regels kan het transportnetwerk beter worden gestroomlijnd. Nederland heeft hierin de leiding."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie