Buitenland
KRO-NCRV

London bombings: 'Je zag de ravage en het bloed niet'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. London bombings: 'Je zag de ravage en het bloed niet'

Vandaag is het 15 jaar geleden dat het Verenigd Koninkrijk werd opgeschrikt door de 'London bombings'. Correspondent Lia van Bekhoven deed verslag van de aanslag waar weinig beelden van waren. "Je zag de ravage, het bloed en de gewonden niet. Alles speelde zich af onder de grond."

Op een stralende ochtend in juli bliezen moslimextremisten zich op in metro en bus, met 56 doden en ruim 700 gewonden tot gevolg. Het was net voor de tijd van de smartphones en veel beelden kwamen nog niet naar buiten.

Video niet beschikbaar

Na New York en Madrid was Londen aan de beurt. Het was de grootste aanslag in het VK na Lockerbie. "De Britten die waren wel wat gewend. In de jaren 70, 80 en 90 had de IRA er flink huisgehouden, maar de terreur van Al Qaida was nieuw."

Onwerkelijk

De metrostations die getroffen waren, werden afgesloten door de hulpdiensten. Hier en daar zag je half verdwaalde slachtoffers naar boven komen. Van Bekhoven herinnert zich nog de vreemde sfeer in de stad. "Het was onwerkelijk om door Londen te lopen. De normaal zo drukke straten waren leeg." Soms reed een sirene voorbij en duizenden mensen wandelen op straat."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dagelijks reizen zo’n 2 tot 3 miljoen Londenaren met de bus en metro naar hun werk, maar nu was het hele ov afgesloten. Duizenden passagiers waren gestrand. "Ik weet nog dat ik dacht: hoe komen al deze mensen ooit thuis?"

Veerkracht

Het viel Van Bekhoven op dat de stad zich vrij snel na de explosies uitsprak tegen terrorisme. Mensen plakte briefjes op de hekken die de rampplek moesten afschermen. Daar stonden leuzen op als 'we laten ons er niet onder krijgen' en 'we zijn één stad, samen tegen terreur'. "Het was heel opbeurend en motiverend eigenlijk", zegt Van Bekhoven.

Argwaan

Ondanks de krachtige woorden van de inwoners en de burgemeester van toen, veranderende er wel iets in de hoofdstad, zegt Van Bekhoven. Vanaf toen bekeek je elkaar, met argwaan. "Jonge mannen met een rugzak en een bruine huidskleur hadden het niet makkelijk."

Wat Van Bekhoven opviel was dat toen de metro weer geopend werd, deze meteen weer vol met passagiers zat. Maar mensen waren onzekerder en ontwikkelden een nieuw soort zintuig. "Je lette op anderen." Vriendinnen van haar reisden voorlopig niet meer op schoenen met hakken naar kantoor, maar op sneakers. "Voor het geval dat je moest rennen voor je leven."

Lia van Bekhoven over ‘London bombings’, 15 jaar geleden vandaag

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie