Buitenland
VPRO

'Poetin klootzak!' roepen zelfs de papegaaien in Charkiv

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Poetin klootzak!' roepen zelfs de papegaaien in Charkiv

Wat doet een jaar oorlog met een stad en haar inwoners? Charkiv, de tweede stad van Oekraïne en vlakbij het front gelegen, werd zwaar getroffen. In de podcast Een stad in oorlog: Charkiv één jaar onder vuur, duikt Bureau Buitenland in het verhaal van de stad en haar inwoners ­– en dat zijn dus niet alleen de mensen.

'Poetin klootzak!'

In Charkiv spreekt podcastmaker Michiel Driebergen met de 49-jarige schrijfster Anna Gin. Ze woont in Saltivka, in een klein appartement met haar dobermann Hektor en papegaai Kyra. Als je goed luistert hoor je haar zelfs "Putin khuylo!" en "Sláva Ukrayíni" roepen, oftewel "Poetin klootzak!" en "Leve Oekraïne"; leuzen die sinds 2014, toen de oorlog met Rusland begon, Oekraïners een hart onder de riem steken. Inmiddels zijn ook de dieren in Charkiv patriotten geworden, lijkt het zo.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dagboek

Sinds 24 februari 2022, de dag dat de Russen kwamen, schreef Anna alles op in haar dagboek. Op de dag van de aanval op Charkiv zelf schrijft ze: "Om vijf uur in de ochtend werd ik wakker van het gedonder van schoten. Er was geen twijfel mogelijk: het was begonnen. Ik ging het balkon op, de ramen trilden een beetje. Ik kreeg een metalen smaak in mijn mond, het moet de smaak van angst zijn."

"Ik nam de hond en ging de straat op," vervolgt ze. "Om half zes in de ochtend waren er al auto’s op de weg alsof het spitsuur was. Uit de deuren van flats rende mensen met koffers naar buiten, de auto in. Huilende kinderen als in een film. Er ging maar één gedachte door mijn hoofd: dit kan niet waar zijn."

Anna Gin en haar hond Hektor

foto: Bureau Buitenland

Anna Gin en haar hond Hektor

'Waarom?'

"Vandaag ben ik weer in tranen uitgebarsten," leest Anna voor uit latere passages. "Toen ik zag hoe een roodharig zwerfhondje de weg oprende, dwars door het volgende salvo van schoten. Bang, zonder te begrijpen wat er aan de hand was. Een vraag leek in haar ogen bevroren: waarom?"

"Ik voel me net zo. De wereld zal nooit meer hetzelfde zijn. Klote dictator. Ongelooflijke teringzooi."

Luister hier de eerste aflevering van Stad in Oorlog: Charkiv één jaar onder vuur

#1 - Welkom in Charkiv - Stad in oorlog: Charkiv één jaar onder vuur

VPRO-correspondent Michiel Driebergen maakte samen met Bureau Buitenland-redacteur Edwin Koopman de vierdelige podcast Stad in Oorlog voor NPO Radio 1. Een indringend verslag van Charkiv, één jaar onder vuur.


Colofon:
Makers: Michiel Driebergen en Edwin Koopman
Verteller: Sophie Derkzen
Research: Kateryna Shutalova
Dagboekfragmenten: Anna Gin
Stem van Anna Gin: Laura Stek
Muziek: Denys Karachevtsev en Tanya Shar (Kharkiv. Songs of War)
Audio-nabewerking: Alfred Koster
Productie: Madeleine Somer
Eindredactie en idee: Herman Schulte Nordholt

Deze podcast van VPRO’s Bureau Buitenland kwam tot stand met dank aan NPO Radio1 en is opgedragen aan de bewoners van Charkiv en alle andere slachtoffers van de oorlog in Oekraïne.

Ster advertentie
Ster advertentie