Buitenland
VPRO

Inflatie houdt Argentijnen uit de slaap

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Inflatie houdt Argentijnen uit de slaap

Drie kwart van de Argentijnen kampt met slaapstoornissen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Buenos Aires. De belangrijkste oorzaak: de economische crisis, vertelt collega Edwin Koopman in Buitenland Uitgelicht.

Uitgelicht: Argentinië

Nieuw bankbiljet

"Een van de grootste zorgen van mensen met slaapproblemen is de economie", zegt Martín Etchevers, een van de psychologen die het onderzoek uitvoerde. Hoewel er meer factoren meespelen, zei meer dan de helft van de respondenten wakker te liggen van de problemen met hun inkomen en het betalen van rekeningen.

De Argentijnen hebben er in elk geval alle reden toe, zegt Edwin Koopman. "Precies deze week kwam de inflatie uit boven de honderd procent. In een jaar tijd is alles dubbel zo duur geworden. Het land heeft een geschiedenis van hyperinflatie maar deze cijfers zijn al dertig jaar niet meer voorgekomen." Eerder deze maand kwam een nieuw bankbiljet in omloop van 2000 pesos, maar de straatwaarde daarvan is alweer gezakt naar ongeveer vijf euro.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Historische droogte

Als oorzaak voor de inflatie wijzen economen op de oorlog in Oekraïne, die overal ter wereld zorgen voor stijgende prijzen voor voedsel en energie. "Daarnaast wordt Argentinië geplaagd door een historische droogte waardoor de graanopbrengsten tegenvallen. Ook kampt de regering met de erfenis van de vorige president, die zijn opvolger opscheepte met miljardenschulden. Het bijdrukken van peso’s om de begroting rond te krijgen zorgt voor de rest."

Deze week lukte het president Alberto Fernández om nieuwe afspraken te maken met het IMF voor de herfinanciering van 44 miljard aan internationale schulden. De voorwaarden daarvoor zijn versoepeld, maar hij moet de subsidies op brandstof afbouwen. Dat is voor veel Argentijnen slechte nieuws en uiteindelijk ook voor Fernández zelf. "Over zeven maanden zijn er presidentsverkiezingen en Fernández wil graag verder, waarmee niet alleen de bevolking maar ook de president alle reden heeft om wakker te liggen."

Meer weten? Lees hier meer:

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie