Buitenland
BNNVARA

Kunstenares Tinkebell weer vrijgelaten door politie op Lesbos

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kunstenares Tinkebell weer vrijgelaten door politie op Lesbos

Op het eiland Lesbos is Katinka Simonse, ook wel bekend als Tinkebell, vrijgelaten door de politie. Gisteravond werd de kunstenares aangehouden na het helpen van vluchtelingen die net waren aangekomen op het Griekse eiland. In De Nieuws BV vertelt Rikko Voorberg over de situatie.

Simonse bezocht de afgelopen dagen het vluchtelingenkamp Moria en hoorde gisteravond dat een groep mensen de overtocht had overleefd. Ze besloot hen op te zoeken en te helpen. De kunstenares stuitte samen met andere vrijwilligers op een groep van 27 mensen die dreigde terug gestuurd te worden. De Griekse politie maakt vaak gebruik van gewelddadige en illegale pushbacks door de vluchtelingen terug de zee op te sturen.

Rikko Voorberg is oprichter van de actiegroep Wij Gaan ze Halen. Hij vertrok vorig jaar met een leeg vliegtuig naar Lesbos om 180 vluchtelingen op te halen uit kamp Moria. "Daar worden ze gered door de Turkse kustwacht of ze sterven op zee. We weten niet wat er met ze gebeurt", vertelt Voorberg over de pushbacks.

Een zorgelijke situatie

Nadat de groep is gevonden door de vrijwilligers heeft Simonse contact gezocht met de kustwacht, met het verzoek deze mensen te vervoeren naar het dichtstbijzijnde kamp. Samen met zes vluchtelingen is Simonse vervolgens meegenomen door de politie voor verhoor. De andere vluchtelingen zijn naar een vluchtelingenkamp gebracht. Voorberg noemt de aanhouding een zorgelijke situatie. "Iedereen die in de buurt is van deze mensen kan worden aangehouden voor hulp bij mensensmokkel." Hulp bieden bij mensensmokkel is een serieuze aanklacht in Griekenland, met een gevangenisstraf of uitzetting tot gevolg.

Inmiddels is de kunstenares weer vrijgelaten, maar het is nog onbekend of er een aanklacht tegen haar wordt ingediend.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie