Naar homepage
Buitenland

‘Ik wil niet langer medeplichtig zijn aan humanitaire hulp in Syrië’

foto: Vier seizoenen in Damascusfoto: Vier seizoenen in Damascus
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Ik wil niet langer medeplichtig zijn aan humanitaire hulp in Syrië’

“Ik wil niet langer medeplichtig zijn aan de humanitaire hulp zoals die in Syrië wordt verschaft” schrijft Fernande van Tets in haar boek “Vier seizoenen in Damascus”. Het is een verslag van haar jaar bij VN-organisatie UNRWA, waarvoor ze naar Syrië verhuisde. Een jaar vol met morele dilemma’s.

“Ik wist dat werken in Syrië ingewikkeld zou worden”, vertelt ze in Bureau Buitenland, “maar het werken voor de VN is niet wat ik er vooraf van verwacht had.” Als communicatiemedewerker was Fernande verantwoordelijk voor het vastleggen van de hulpprojecten van UNWRA. “Maar ik kon niet het hele verhaal vertellen. Ik heb me moeten neerleggen bij de Syrische versie van deze oorlog, die ik geen oorlog mag noemen, maar enkel ‘de crisis’.”

Assad bepaalt

Het is tekenend voor het humanitaire werk in Syrië, waar Assad altijd bepaalt wat er gebeurt. Voor elk hulpkonvooi moet de regering om toestemming gevraagd worden. Het is aan Assad wie hulp krijgt en wie niet, hoe schrijnend de situatie ook is. Zo wordt hulp vaak strategisch ingezet door de regering, “In bepaalde gebieden kunnen ze hulp wel vergeten, terwijl ze ons ook daar keihard nodig hebben.”

“Continu botst de dagelijks werkelijkheid met morele principes. Het is een duivels dilemma voor VN-organisaties als UNWRA, want wie zich niet voegt naar de regels van Assad moet vaak meteen vetrekken. En dan komen nog veel meer mensen zonder hulp te zitten.”

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie