Buitenland
BNNVARA

Een jaar na de Capitoolbestorming: 'Het zou mij niet verbazen als er een burgeroorlog komt'

foto: Wikimedia Commons
  1. Nieuwschevron right
  2. Een jaar na de Capitoolbestorming: 'Het zou mij niet verbazen als er een burgeroorlog komt'

Een jaar geleden viel een woedende menigte het Capitool van de Verenigde Staten binnen. Wat gebeurde er die dag en heeft die dag Amerika veranderd? Amerikanist Manon Portos Minetti schuift aan bij Vroeg! om ons bij te praten over deze gebeurtenis en de impact die het heeft gehad op de VS van vandaag.

Portos Minetti vertelt over de emoties van die dag: "Ik voelde schok, maar ik was niet verbaasd." Op de vraag hoe die de toekomst van de Amerikaanse politiek voor zich ziet: "Ik denk dat de VS op imploderen staat in het huidige politieke klimaat. Het zou mij niet verbazen als er een tweede Amerikaanse burgeroorlog zou plaatsvinden over niet al te lange tijd. Binnen nu en 10 jaar zie ik daar een grote kans voor."

Blauwdruk van een coup

Welke gebeurtenissen gingen eraan vooraf dat Portos Minetti deze opmerking maakt? We blikken terug naar de bewuste dag in 2021. Velen herinneren zich het moment dat Biden uitgeroepen werd als winnaar van de verkiezingen, Trump sprak meteen van stembusfraude en deed een oproep om op 6 januari, de dag dat de uitslag officieel werd, naar het Capitool te gaan en te protesteren om deze fraude tegen te gaan. Maar was deze oproep wel zo spontaan als die het leek lijken?

Portos Minetti: "Het was niet zo spontaan, daar zijn bewijzen van naar boven gekomen, bijvoorbeeld sms'jes tussen Sean Hannity, een FOX nieuwslezer, en Trump." Achteraf ziet Portos Minetti ook meer logica in de bestorming: "Het moet met voorbedachte rade zijn geweest. Trump en zijn delegatie bleken in het Willard Hotel in Washington de blauwdruk van een coup voorbereid te hebben. Deze delegatie had constant contact met Trump en, zo bleek ook, met mensen van Fox News."

Toekomst politiek Amerika

Dat er meer informatie over dag naar boven komt zorgt ook voor onrust in het huidige politieke klimaat. Zo blijkt het vertrouwen in Biden laag en komt zijn Build Back Better plan in gevaar. Aan de andere kant maakt Trump zich op voor de verkiezingen van 2024. Zo zijn de Republikeinen bezig belangrijke posities te vergeven aan Pro-Trump supporters en dragen ze Trump zelf al naar voren als Speaker of the House tijdens de aankomende midterms verkiezingen. Wat Portos Minetti verwacht van de aankomende verkiezingen: "Het zou mij niet verbazen als Trump weer zal winnen."

Benieuwd naar het hele gesprek? Luister het terug in de podcast van Vroeg!

Vroeg!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie