Buitenland
VPRO

Het jachtseizoen op Turkse influencers is geopend

foto: YouTube / TGRT Haber
  1. Nieuwschevron right
  2. Het jachtseizoen op Turkse influencers is geopend

Ultraluxe auto's en droomvilla's; Turkse influencers delen het liefst alles over hun rijkdom met miljoenen mensen die hen volgen op sociale media. Maar aan dat leven kan straks abrupt een einde komen, omdat er een klopjacht geopend is op diezelfde internetberoemdheden. "Ze worden namelijk verdacht van witwassen", vertelt VPRO-journalist Cevahir Varan in Bureau Buitenland.

Luxelevens en sociale media

Journalist Cevahir Varan vertelt dat bijna 600 influencers door de Turkse justitie worden onderzocht. De kenner legt uit dat deze beroemdheden video’s en foto’s delen waarin ze elkaar de meest dure cadeaus geven. "De nieuwste auto, de duurste villa’s of een privéjet die wordt ingehuurd omdat vrouwlief het vliegtuig heeft gemist". Veel dan deze influencers runnen schoonheidssalons, dat nu de aanleiding vormt voor een grootschalig onderzoek.

Varan vertelt dat de meest bekende van die influencers Dilan en Engin Polat zijn. "Zij worden nu verdacht van het witwassen van geld, het oprichten van een criminele organisatie en belastingontduiking". De kenner legt uit dat ze voor de rechter moeten verschijnen. "Maar dat gaat nog wel even duren want, er zijn zulke grote bedragen betrokken dat inmiddels het justitiële onderzoek behoorlijk lang gaat duren".

Instagram van influencer Dilan Polat

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Van Straatarm naar stinkend rijk

Varan vertelt dat deze influencers bij een deel van het publiek irritaties oproepen. "Ze vroegen zich af hoe deze influencers zo stinkend rijk zijn geworden. Want kan je rijk worden door schoonheidssalons te runnen?" De Turkije-kenner zegt dat deze influencers vooral jonge mensen zijn van eind twintig, begin dertig. "Nu verschijnen beelden in de media waarin duidelijk wordt dat een paar van die online bekendheden een vrij arm bestaan hadden. En binnen een kort tijdsbestek een enorm fortuin opgebouwd hebben."

Dit is Eylül Öztürk, een bekende influencer, die in nieuwe video's vertelt wat haar inkomstenbron is.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het zijn niet alleen de influencers die worden opgespoord. Sinds het aantreden van het nieuwe kabinet is er een grote klopjacht gaande op criminele organisaties en praktijken. Veel maffiose groepen en drugsbendes zijn al opgepakt, vertelt de journalist.

De aanpak van witwassen kan Turkije nog bonuspunten opleveren in economische zin, legt Varan uit. "Het land staat op de 'grijze lijst' van de Financial Action Task Force (FATF), wat erop neerkomt dat er onvoldoende wordt gedaan om onder meer witwassen te bestrijden. De aanpak van zwart geld kan het imago van de Turkse economie op den duur in positieve zin veranderen."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie