Buitenland
NOS

Australische oud-premier Morrison heeft niet illegaal gehandeld met geheime ministerposten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Australische oud-premier Morrison heeft niet illegaal gehandeld met geheime ministerposten

Australië reageerde geschokt toen anderhalve week geleden bleek dat oud-premier Morrison zichzelf op verschillende minsterposten had laten benoemen. Zo werd Morrison, naast premier, ook minister van Volksgezondheid, Economie, Binnenlandse Zaken, Grondstoffen en Financiën . Op Volksgezondheid na, wisten de ministers van de andere departementen ook niks van Morrisons dubbelrol. De huidige premier Albanese vroeg juridisch advies over de zaak. Dat rapport is vandaag openbaar gemaakt.

Australische oud-premier Morrison niet illegaal gehandeld

“Het was een uitgebreid rapport, maar de conclusie was vrij simpel: de procureur-generaal zegt dat het niet illegaal is wat Morrison gedaan heeft”, vertelt Australië-correspondent Mieke Wijers in het NOS Radio 1 Journaal. “Het was dus wettelijk toegestaan dat hij zichzelf vijf ministerposten heeft gegeven tijdens zijn termijn.”

Geheim

“Het grootste gedeelte van het rapport gaat over dat hij het geheim heeft gehouden. Dus hoewel dat niet illegaal is, was het een fundamentele ondermijning van het democratische systeem. Dat staat in het rapport. Het druist tegen de principes in van een verantwoordelijke regering. Dus enorm kritisch is het rapport over het handelen van de oud-premier Morrison.”

Gouverneur-generaal

“Er is ook gekeken naar de rol van de gouverneur-generaal, dat is de vertegenwoordiger van de Britse koningin Elizabeth in Australië. Dankzij zijn handtekening werd Morrison keer op keer benoemd tot minister. Hij is door deze zaak wel in verlegenheid gebracht. Veel mensen vroegen zich af waarom hij er niet op heeft aangedrongen dat Morrison deze benoemingen ook openbaar maakte. Maar volgens het rapport heeft de gouverneur-generaal niets verkeerds gedaan.”

Vervolgstappen

“Dit is alleen nog maar het begin. Premier Albanese heeft meteen gezegd dat het onderzoek vervolgd wordt. Dit was vooral om zo snel mogelijk te onderzoeken of het illegaal was of niet en of er eventuele juridische gevolgen waren voor Morrison. Maar Albanese heeft vandaag gezegd dat er een vervolgonderzoek komt, waarin gekeken wordt hoe het kon gebeuren en wie er allemaal van wist.”

“Ook wil hij onderzoeken wat ze kunnen doen om te voorkomen dat dit nog een keer gaat gebeuren. Al die vragen zijn nog onbeantwoord. Er wordt ook gekeken naar de verantwoordelijkheid van ambtenaren. Ze gaan onderzoeken of er een wetsaanpassing nodig is, zodat er verankerd is dat er altijd transparantie moet zijn wie er minister is en die aanstelling van ministers altijd openbaar gemaakt moet worden.”

Morrison

“Morrison houdt zich tot nu toe stil. Hij heeft vorige week wel een hele lange persconferentie gegeven in reactie op het nieuws. Dat verliep niet zo goed voor hem. Hij gedroeg zich enorm defensief en opstandig. Hij kwam eigenlijk niet met oprechte excuses en daar heeft hij heel veel kritiek op gekregen, dus ik denk dat hij voorlopig even wacht met een reactie.”

RJN Au premier

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie