Buitenland

'Zeker 785 IS'ers ontsnapt uit Syrisch kamp'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Zeker 785 IS'ers ontsnapt uit Syrisch kamp'

[NOS] Zeker 785 mensen zijn ontsnapt uit een Syrisch kamp bij de plaats Ain Issa. Dat melden Koerdische strijdkrachten in de regio.

De ontsnapping werd eerder al gemeld door het vanuit Groot-Brittannië opererende Syrisch Observatorium voor Mensenrechten. Toen werd gesproken over zo'n 100 ontsnapten.

Het kamp zou getroffen zijn door Turkse bombardementen. Het zou gaan om een groep aan Islamitische Staat gelieerde vrouwen en hun kinderen. Ain Issa wordt al sinds woensdag door Turkije gebombardeerd. De Koerdische strijdkrachten melden dat gevangenen de poorten van het kamp aanvielen, en daarna gevlucht zijn. In het kamp zitten 12.000 mensen, onder wie zo'n 1000 buitenlandse aan IS gelinkte vrouwen met hun kinderen.

De Koerdische strijders die het kamp bewaken, zeggen al langer dat er een risico bestaat dat de IS'ers ontsnappen. Nu Turkse troepen in de regio oprukken bestaat de kans dat ze het kamp niet langer kunnen beheren.

Het kamp in Ain Issa verkeert volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten "in een staat van anarchie". Koerdische strijders meldden eerder al dat een aantal IS-families uit het kamp ontsnapt was, nu de druk vanuit Turkije in het gebied opgevoerd wordt. Het kamp ligt dicht bij de stad Raqqa, het voormalige IS-bolwerk van de terreurorganisatie.

Gisteren zei een woordvoerder van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) dat het bewaken van IS'ers "niet langer een prioriteit is". "Wie geeft om de beveiliging van de gevangenen is van harte welkom om hierheen te komen en voor een oplossing te zorgen." De SDF beveiligt volgens hem liever steden en burgers. Hij waarschuwde dat de operatie van Turkije ervoor zorgt dat IS zich kan hergroeperen.

Executies

Dit weekend duiken op sociale media verschillende video's op van strijdkrachten en burgers die in het grensgebied geëxecuteerd worden. Niet bij alle video's is te verifiëren waar de beelden vandaan komen, en hoe recent ze zijn. Ook wordt er melding gemaakt van executies die niet vastgelegd zijn.

Een van de geëxecuteerden lag op de grond met zijn handen achter zijn rug gebonden, zo is te zien in een video waar The New York Times melding van maakt. Het Syrische Observatorium voor Mensenrechten meldt negen van zulke executies, waaronder die van een Koerdische politica, Hevrin Khalaf.

Zij is zaterdag vermoord, zo melden zowel Koerdische strijdkrachten als Turkse media. De 35-jarige was "uit haar auto gehaald door Turkije gesteunde strijdkrachten", zegt de politieke tak van de SDF. Ze zou vervolgens geëxecuteerd zijn. Turkse media melden dat ze na een "succesvolle operatie" uiteindelijk "geneutraliseerd" is.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Turkse inval in Noordoost-Syrië begon woensdag en gaat gepaard met luchtaanvallen en vuurgevechten tussen pro-Turkse en Koerdische YPG-milities. Beide kampen maken melding van slachtoffers, maar aantallen in het oorlogsgebied zijn lastig te verifiëren. Aan beide kanten van de grens zijn nu volgens verschillende bronnen in ieder geval tientallen burgers gedood.

Het aantal mensen dat in Noord-Syrië op de vlucht is geslagen na de inval van Turkije, is opgelopen naar 130.000, melden de Verenigde Naties. De organisatie vreest dat nog eens 400.000 mensen de komende tijd hun huis moeten verlaten.

Ster advertentie
Ster advertentie