Bureau Buitenland
VPRO

Minderjarigen uit Syrië in stilte op weg naar Nederland

foto: EPA/AHMED MARDNLI
  1. Nieuwschevron right
  2. Minderjarigen uit Syrië in stilte op weg naar Nederland

Syrië wordt al sinds 2011 verscheurd door een afschuwelijke burgeroorlog, in de afgelopen jaren sloegen miljoenen mensen op de vlucht. De situatie is nog altijd zo nijpend dat er honderdduizenden weg willen uit Syrië. Het afgelopen jaar was 40 procent van de nieuwe asielaanvragen in Nederland van Syrische afkomst.

Minderjarigen uit Syrië in stilte op weg naar Nederland

Exodus uit Syrië

Onderzoeker en arabist Rena Netjes volgde Syriërs tijdens hun vlucht naar Nederland. In Bureau Buitenland vertelt ze waarom de mensen het gebied in het noordoosten van het land willen verlaten. "Deze mensen wonen in een gebied dat door de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) wordt bestuurd. Die willen dat iedereen zich aansluit in de strijd tegen islamitische rebellengroepen. Je bent voor SDF óf je bent vogelvrij. Dan kan je uitgemaakt worden voor landverrader en kan je zomaar doelwit worden van geweld."

Steeds meer minderjarigen proberen het gebied te ontvluchten. Netjes sprak met een jonge vrouw die is gevlucht:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Waarom naar Nederland?

Veel mensen proberen via een illegale route door Turkije en Bulgarije uiteindelijk in Nederland te komen. Daarvoor moeten ze soms wel duizenden dollars betalen, vertelt de arabist. "Nederland is een aantrekkelijke eindbestemming. Er zijn Koerdische websites die adviseren om naar Nederland te gaan. Daar wordt ons land echt gepromoot, er wordt een beeld geschetst dat asielzoekers hier heel goed terechtkomen."

De mensen uit Syrië zullen blijven komen, verwacht Netjes. "Dat heeft te maken met de geopolitieke situatie in het noordoosten van dat land. Amerika steunt de SDF met geld en wapens in de strijd tegen islamitische rebellengroepen."

Soedanese stad in groot gevaar & Stille exodus uit Syrië naar Europa - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie