Buitenland
NOS

Fransen 5 jaar eerder met pensioen dan Nederlanders: 'Niet houdbaar op lange termijn'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Fransen 5 jaar eerder met pensioen dan Nederlanders: 'Niet houdbaar op lange termijn'

Geen enkele Franse president is het nog gelukt: ingrijpende wijzigingen doorvoeren in het Franse pensioenstelsel. Toch moet er iets veranderen, denkt hoogleraar financiële diensten Lisa Brüggen. "Het Franse pensioenstelsel is op de lange termijn niet houdbaar", zegt ze in NOS Met het Oog op Morgen.

Vandaag presenteert president Macron nieuwe pensioenplannen. Een omstreden presentatie, want weinig Fransen zitten te wachten op wijzigingen in het pensioenstelsel. Al een week lang is het onrustig in het land: stakingen leggen een deel van Frankrijk plat en veel Fransen gaan de straat op om te demonstreren. "De Fransen zijn bang dat de president het mes zet in wat er na de Tweede Wereldoorlog is opgebouwd: het sociale stelsel en alles wat daarmee te maken heeft", legt correspondent Frank Renout uit.

Het zal geen gemakkelijke klus zijn voor Macron om wijzigingen door te voeren. Eerdere presidenten, zoals Jacques Chirac, deden al verwoede pogingen. Zonder resultaat. "Toen Chirac de pensioenen probeerde te veranderen werd er drie weken massaal gestaakt. Mensen moesten lopend naar het werk en 2 miljoen Fransen gingen protesteren", weet Renout.

5 jaar eerder met pensioen

Volgens Renout is de kans groot dat Macron vandaag concessies doet. "Zo komt er waarschijnlijk een overgangsperiode met stapjes."

Dát er iets moet veranderen, staat vast, zegt hoogleraar financiële diensten Lisa Brüggen: "Frankrijk scoort heel slecht op de houdbaarheid en de integriteit van het pensioenstelsel, daar zal iets aan moeten gebeuren."

Fransen mogen gemiddeld 5 jaar eerder met pensioen dan Nederlanders. "Maar ik snap dat mensen, de Fransen in dit geval, woedend worden als ze het gevoel krijgen dat ze iets wordt afgepakt. Ze hebben hun leven lang hard gewerkt en ingelegd."

Ster advertentie
Ster advertentie