Buitenland
NOS

Boeren protesteren met succes in Brussel: 'Commissie terug naar tekentafel'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Boeren protesteren met succes in Brussel: 'Commissie terug naar tekentafel'

Protesterende boeren kwamen maandag opnieuw bij elkaar in Brussel en dat is niet zonder succes. Europese landbouwministers waren aan het vergaderen over het landbouwbeleid en vinden dat er concessies moeten worden gedaan. In de afgelopen tijd waren er al vaker protesten van boeren in de Europese Unie. Onder druk had de Europese Commissie al een aantal punten afgezwakt.

"Na een dag vol protesten, stinken mijn kleren, na een mengeling van kruiddampen, verbrand rubber en traangas", zegt verslaggever Arjen van der Horst vanuit Brussel in NOS Met het Oog op Morgen. "De boeren die kwamen in het midden van de nacht al aan. Dat hebben de inwoners van Brussel geweten. Ik hoefde mijn wekker niet te zetten, want hun aankomst was zeer luidruchtig"

Grimmig en agressief

Al toeterend reden de boeren midden in de nacht het centrum binnen van de Belgische hoofdstad, vertelt Van der Horst. "Toen waren het nog zo'n 300 tractoren, maar dat zou al snel uitgroeien tot 900 volgens de Belgische media. Bij die vorige demonstratie van de boeren, enkele weken geleden, liep het uit de hand aan het einde van de dag. Nu was de sfeer van meet af aan erg grimmig en agressief."

"De boeren zochten meteen de confrontatie op met de oproerpolitie", beschrijft Van der Horst. "Die had grote delen van de binnenstad afgesloten met prikkeldraad en betonblokken. Op verschillende plekken wisten de boeren daar vrij eenvoudig doorheen te beuken met hun trekkers. Ze bestookten de politie met vuurwerk, autobanden en staken hooibalen in de fik. De politie ging de boeren te lijf met traangas en het waterkanon."

Paniekvoetbal

Dat gebeurde allemaal, terwijl er binnen door ministers van Landbouw werd vergaderd. "Wat we zagen op de landbouwraad kan je gerust paniekvoetbal noemen. Een paar weken geleden waren er ook al protesten. Toen werden flinke concessies gedaan. Strengere regels over pesticiden werden uitgesteld en een aantal klimaatmaatregelen werden teruggedraaid. De Europese Commissie was er alles aan gelegen om de boeren te paaien."

Volgens Van der Horst is dit niet los te zien van de verkiezingen voor het Europese Parlement die in aantocht zijn. "Populistisch-rechtse en radicaal-rechtse partijen zijn in opmars. Dat is te zien in de peilingen. De middenpartijen zijn doodsbenauwd dat dit boerenprotest hen in de kaart speelt, dat zij de partijen zijn die het meest profiteren van deze onrust. Vandaar dus de ene na de andere concessie."

Voorstel

Het nieuwe voorstel van de Europese Commissie, met een aantal concessies, bleek niet genoeg te zijn. "De commissie moet terug naar de tekentafel, want er moeten nog meer concessies komen voor de boeren. De Europese ministers van Landbouw kwamen met maar liefst 500 nieuwe voorstellen. De boeren zullen zich hoe dan ook gesterkt voelen door de gebeurtenissen van maandag."

Opnieuw protesteren boeren in Brussel

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie