Buitenland
VPRO

'Auntie Beeb’ wil af van haar nette imago'

foto: Chris Jackson / POOL / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Auntie Beeb’ wil af van haar nette imago'

Als de Britten ergens een hekel aan hebben, dan is het wel aan verandering. Toch heeft BBC News besloten om tegen een paar heilige huisjes te schoppen. Verslaggevers die chic gekleed, netjes met een stropdas en colbertje voor de camera staan, daar wil BBC vanaf. “BBC-presentatoren zien er te vaak uit alsof ze van een Award-ceremonie of sjiek diner komen,” zegt Verenigd Koninkrijk-correspondent Anne Saenen in Bureau Buitenland.

Buitenland Uitgelicht: Verenigd Koninkrijk

Volgens Saenen waren de uitspraken van Director of Digital van de BBC, Naja Nielsen, opvallend. ''BBC-presentatoren zien er volgens haar nu vaak uit alsof of ze net van een Award-ceremonie of sjiek diner komen, zegt Saenen. "En er een beetje zweterig uitzien op televisie kan geen kwaad, zegt ze. Want een onverzorgd en slonzig uiterlijk, dat zou er juist voor zorgen dat je als journalist geloofwaardiger en authentieker over komt op televisie.''

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Sweaty and Dirty

Dit besluit past bij de grote reorganisatie die gaande is bij de BBC, om zo een jonge generatie aan te trekken. ''Deze uitspraken moet je ook in dat kader zien, zegt Saenen. "De BBC hoopt een nieuwe generatie van kijkers en luisteraars aan te trekken, door vanaf dit jaar ook een kanaal te hebben op TikTok en zo dus de zogenaamde TikTok-generatie te bereiken.'' Dus de BBC wil duidelijk van het imago ‘Auntie Knows Best’ af - dat betuttelende is niet meer van deze tijd - en dus is de 'sweaty and dirty' look is onderdeel van die grote reorganisatie," zegt Saenen.

Not done

Op sneakers naar kantoor, dat is nog altijd not-done bij de Britten. ''Maar er worden inderdaad wel wat heilige huisjes omgegooid in deze reorganisatie'', zegt Saenen. “Er vertrekken ook een paar grote nieuws-iconen bij BBC Nieuws. De binnenlandse nieuwsafdeling wordt samengevoegd met de BBC World News. Presentatoren zullen - zoals een insider het benoemde - voor reusachtige iPads in de studio uitleg geven over nieuwsverhalen. En ook krijgen presentatoren een dubbelrol: zullen niet alleen vanuit de studio presenteren, maar ook vaker vanaf locatie." Denk bijvoorbeeld aan Clive Myrie. die met jasje-dasje vanuit de studio het nieuws presenteert, maar ook in kogelvrij-vest en slordige donsjas verslag deed van de invasie in Oekraïne.

Wil je meer weten over BBC's beslissing? Lees hier meer:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie