Buitenland
NOSNTR

Amerikanen vieren 'Juneteenth', het einde van de slavernij

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Amerikanen vieren 'Juneteenth', het einde van de slavernij

In Amerika is het vandaag 'Juneteenth', de dag waarop de de afschaffing van de slavernij wordt herdacht. "Het is dé Bevrijdingsdag voor de zwarte gemeenschap", zegt correspondent Marieke de Vries in Nieuws en Co.

Amerikanen vieren vandaag 'Juneteenth', het einde van de slavernij

Vooralsnog wordt Juneteenth niet in heel Amerika gevierd. Er zijn veel gebieden waar mensen nog nooit van de dag gehoord hebben, vertelt De Vries. "Ze krijgen er simpelweg geen les over op school."

Toch wordt de feestdag inmiddels steeds populairder, mede door de Black Lives Matters-protesten. "Er is meer aandacht voor, ook in de media." Vooral zwarte restauranteigenaren merken die toegenomen populariteit. In hun zaken is het vandaag extra druk. "Omdat mensen zwarte ondernemers juist nu willen ondersteunen."

Trump

In veel Amerikaanse media gaat het vandaag ook over president Trump, die vandaag zijn eerste campagnerally wilde houden. "En dan ook nog eens in Tulsa", zegt de Vries, "waar bijna een eeuw geleden een van de meest verschrikkelijke aanslagen op de zwarte gemeenschap is gepleegd. Zo'n driehonderd mensen kwamen daar om het leven. Dat is nog altijd een groot litteken."

Inmiddels is de rally met een dag verplaatst. "Daarmee vestigde hij onbedoeld extra de aandacht op deze zaken, waardoor meer mensen over Juneteenth weten en over wat er gebeurd is in Tulsa", legt De Vries uit.

Amerikanen vieren vandaag 'Juneteenth', het einde van de slavernij

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie