Buitenland
KRO-NCRV

Michelle Obama’s nieuwe haar: wel of niet een statement

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Michelle Obama’s nieuwe haar: wel of niet een statement

Obama’s nieuwe coupe is niet onopgemerkt gebleven. Amerikaanse modebladen roemen de voormalig First Lady om haar natuurlijke krullen. Deze liet zij zien bij een festival van het Amerikaanse blad Essence. Maar is het wel een statement?

"De natural curls van Obama zijn niet zo naturel als ze lijken", zegt schrijfster Etchica Voorn. Volgens haar is het geen kroeshaar, maar krullen. "Het lijken mij gewoon waves."

Veel zwarte vrouwen doen iets met hun haar: van haarstukjes tot stijlen. "Het is om te voldoen aan een schoonheidsideaal, dat geënt is op het Europese", aldus Voorn. Volgens haar is de volgende stap voor Michelle Obama haar haar écht naturel te doen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Voorbeeld

Zo kent Voorn een poppenmaker die poppen met kroeshaar maakt. "Heel veel kinderen komen daar om een pop te kopen die ze nog nooit eerder gezien hebben. Namelijk met hun kleur en hun natuurlijke haar." Dit is belangrijk als rolmodel, aldus de schrijfster.

Politiek statement

"Tussen de regels door is het ook een politiek statement", zegt oud-Amerika president Charles Groenhuijsen. Hij ziet een groot contrast met de huidige presidentsvrouw. Obama is nog steeds geliefd en verkoopt stadions uit met haar boektour.

Het is nog steeds niet overal vanzelfsprekend voor Afro-Amerikanen om hun natuurlijke haar te laten groeien in de Verenigde Staten. Donderdag werd Californië de eerste staat die een wet aannam tegen haar-discriminatie. Daar mogen overheidsinstanties niet meer dreadlocks, afro's en vlechten verbieden.

Het Mediaforum met Charles Groenhuijsen en Gijs Groenteman

Ster advertentie
Ster advertentie