Buitenland
NOS

Swaziland gaat gebukt onder armoede, maar de koning leeft als een god

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Swaziland gaat gebukt onder armoede, maar de koning leeft als een god

De Amerikaanse ambassadeur in Swaziland - of tegenwoordig eSwatini - is het zat: de koning van het Afrikaanse land moet stoppen met zijn exorbitante uitgaven. Correspondent Elles van Gelder schetste in Met Het Oog Op Morgen een portret van de uitbundige koning Mswati III:

Ambassadeur Lisa Peterson kan de half miljard dollar die het land aan steun heeft gekregen van de VS niet langer verantwoorden en daarom uit ze nu haar kritiek. "De koning heeft Rolls-Royces, Mercedessen, BMW's, twee privÊvliegtuigen en vijftien vrouwen die hij luxe reisjes stuurt naar Las Vegas en Disney World. Het kan niet op voor deze koning", zegt Van Gelder.

De weelde waarin de koning zich begeeft, staat in schril contrast met hoe de bevolking leeft. "Zo'n 40 procent van de inwoners van Swaziland moet rondkomen van slechts 2 dollar per dag."

Luxe reis tijdens droogte

Het lijkt volgens Van Gelder ook niet alsof de koning zich iets van kritiek aantrekt. "Een paar jaar geleden was er enorme droogte. Toen gingen een paar van zijn vrouwen met honderd man entourage op super deluxe reis naar het buitenland. De koning zei daarover: 'we hadden dit al geboekt, we hadden die droogte toch niet aan kunnen zien komen?'. Dus ja, hij gaat gewoon zijn gang."

De woorden van de ambassadeur zullen waarschijnlijk ook niets uithalen. "Ze heeft dit gezegd tijdens een online bijeenkomst met hoofdredacteuren, maar eigenlijk is hier nog nooit heel breed over geschreven. Dit komt niet snel onder de bevolking", zegt van Gelder. "De media is niet vrij. Journalisten die kritische stukken schrijven worden vastgezet, gemarteld of vluchten het land uit."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie