Buitenland

Catalaanse verkiezingen: 'Niet alle partijen hebben gelijke kansen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Catalaanse verkiezingen: 'Niet alle partijen hebben gelijke kansen'

[KRO-NCRV] Over iets meer dan twee weken vinden in Catalonië verkiezingen plaats. De Catalanen kiezen dan een nieuw parlement, en daarmee uiteindelijk de opvolger van het regio-kabinet dat in oktober opzij werd gezet door het Spaanse gezag.

Een gesprek met correspondent Lex Rietman vanuit Spanje.

De Spaanse regering heeft ingegrepen als reactie op de plannen voor Catalaanse onafhankelijkheid. Hoe normaal zijn deze verkiezingen?

"Het is zeer abnormaal. De verkiezingen zijn uitgeschreven door de regering in Madrid. Na het inzetten van artikel 155 regeert feitelijk de Spaanse Partido Popular, maar die heeft slechts 8% steun in Catalonië. Bovendien zit de leider van de grootste politieke partij in voorarrest, volgens ruim honderd Spaanse (!) hoogleraren op volkomen onterechte gronden, en is de afgezette premier in Ballingschap in Brussel."

Merk je deze spanningen terug in de campagne?

"Ja zeker, de Kiesraad heeft bepaald dat Catalaanse publieke media het woord ‘politieke gevangene’ niet mogen gebruiken, ook mogen ze niet spreken van 'premier Puigdemont' maar moeten ze spreken van de ‘afgezette premier’. Ook de (protest)kleur geel is verboden, zo werden in een dorp in Spanje een paar bejaarden nog van de straat gehaald omdat ze bij een bezoek van premier Rajoy een gele sjaal droegen. Ook een spandoek met ‘vrijheid en democratie’ werd van een overheidsgebouw gehaald."

Waarom heeft de kiesraad dat allemaal verboden?

"Dat doen ze naar aanleiding van klachten van pro-spaanse partijen. Die partijen hebben geklaagd en proberen nu invloed uit te oefenen via de kiesraad. De campagne is dus vergaand beïnvloed en niet alle partijen hebben gelijke kansen."

Luister hier het hele gesprek met Lex Rietman

Verkiezingen in Catalonië voor de deur

Ster advertentie
Ster advertentie