Buitenland

Een jaar na aanslagen Parijs: 'Het voelt alsof Frankrijk licht depressief is'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een jaar na aanslagen Parijs: 'Het voelt alsof Frankrijk licht depressief is'

[KRO-NCRV] Eén jaar na de aanslagen in Parijs zijn de verhoudingen tussen bevolkingsgroepen ronduit slecht. Dat concludeert Laurent Chambon, een Franse socioloog en politicoloog die nu in Nederland woont. "Ineens zegt mijn vriend van Afrikaanse afkomst dat hij de Franse cultuur als de zijne ziet, maar zich geen Fransman voelt", zegt Chambon bij De Ochtend op NPO Radio 1.

{quoteaudiofragment audio="249732" author="Laurent Chambon" caption="Politiek links heeft zelfmoord gepleegd" }

Op 13 november 2015 vielen er 130 doden en meer dan 350 gewonden bij aanslagen op verschillende plekken in de stad. Meteen na de aanslagen werd gezegd dat de Franse manier van leven, de 'joie de vivre' niet de kop ingedrukt mocht worden. Maar is dat ook gelukt?

Het zijn roerige tijden voor Frankrijk, met de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo en recenter de aanslag in Nice en een IS-gerelateerde moord op een priester in Normandië. Chambon: "Het is toch een andere 'joie de vivre' geworden. Bevolkingsgroepen staan tegenover elkaar, mijn moslimvrienden worden constant aangehouden en gediscrimineerd. Het voelt alsof Frankrijk licht depressief is."

'Links is weggevaagd'

Traditioneel kan politiek links in Frankrijk haar stem vinden in de Parti Socialiste, de sociaal-democratische partij van president Hollande. Waar de president na de aanslagen nog lof kreeg over zijn harde uitspraken richting IS, 'Frankrijk is in oorlog', bleek uit een recent onderzoek van de Parijse school Sciences Po dat nog maar 4 procent van de Fransen vertrouwen heeft in Hollande.

"Je ziet dat de linkse politiek in Frankrijk is weggevaagd. Mensen putten alleen nog hoop uit de extreem-rechtse partij van Marine Le Pen, Front National en de zeer-rechtse partij van Alain Juppé en Nicolas Sarkozy, Les Républicains", zegt Chambon. "Politiek links heeft zelfmoord gepleegd."

In 2017 zijn er verkiezingen in Frankrijk. Het is nog de vraag wie gaat winnen, maar het lijkt vrijwel zeker dat een rechtse partij groot wordt.

Ster advertentie
Ster advertentie