Buitenland
NOS

Trump winnaar eerste Republikeinse voorverkiezingen in Iowa, DeSantis tweede plaats

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Trump winnaar eerste Republikeinse voorverkiezingen in Iowa, DeSantis tweede plaats

Donald Trump is de winnaar van de Republikeinse voorverkiezingen in de Amerikaanse staat Iowa. De overwinning van de oud-president komt niet als verrassing: hij stond bovenaan in alle peilingen. De strijd om de tweede plek was daarom interessanter.

"Ik ben op in het Iowa Events Center en de uitslagen druppelen binnen", zegt correspondent Marieke de Vries. Inmiddels is 99% van alle stemmen geteld."

Trump heeft ruim 51 procent van de stemmen behaald. Tegenkandidaat Ron DeSantis lijkt op een straatlengte afstand (ruim 21 procent) op de tweede plaats te eindigen, net voor Nikki Haley (19,0 procent).

'Dat is niet meteen de hele race'

"De volgende staten die eraan zitten te komen, zijn New Hampshire en South Carolina. In New Hampshire heeft Nikki Haley meer campagne gevoerd dan hier in Iowa, dus daar maakt zij weer meer kans", weet De Vries.

"En South Carolina is haar home state, daar is zij gouverneur geweest en daar kennen mensen haar. Maar goed, dat is niet meteen de hele race. Ron DeSantis' staat komt er nog aan en natuurlijk op Super Tuesday gaan we zien hoe de ballen echt geschud worden."

Speech Trump had 'verzoenende toon'

"Trump was de eerste die een toespraak hield en hij begon met het feliciteren van te zijn tegenstanders. Hij had een opvallend verzoenende toon in zijn speech. Hij riep op tot eensgezindheid", vertelt De Vries.

"Niet alleen tussen de kandidaten, maar ook de Republikeinen met de Democraten. En dat alle Amerikanen zich moeten verenigen in deze lastige tijd. Dat is echt een opmerkelijk geluid voor deze oud-president."

NOS Radio 1 Journaal 16 januari 2024

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie