Buitenland
VPRO

De terugkeer van een vlinderspektakel

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De terugkeer van een vlinderspektakel

Het lijkt weer wat beter te gaan met de wereldberoemde monarchvlinder, een oranje zwart insect dat in Mexico vele honderdduizenden toeristen trekt. Jarenlang was de vlindersoort op zijn retour, maar die teruggang lijkt nu gestopt. Latijns-Amerika verslaggever Edwin Koopman vertelt erover in Buitenland Uitgelicht.

Buitenland Uitgelicht: Mexico

Spektakel

Een waar spektakel is het, de miljoenen vlinders die maandenlang bomen en bodem bedekken op enkele bergtoppen in Mexico. Ze overwinteren in het zogenaamde Monarchvlinder Biosfeerreservaat, om in het voorjaar weer terug te keren naar de VS, een tocht van duizenden kilometers.

Dreigende ondergang

De dreigende ondergang van het dier komt vooral door de klimaatverandering. De route naar het Noorden wordt steeds vaker getroffen door droogte. Daarnaast worden er in het reservaat in Mexico illegaal veel bomen gekapt. Een vlinderactivist die daartegen streed, is twee jaar geleden vermoord. Funest is ook het gebruik van pesticiden in de VS, waardoor eitjes en rupsen worden gedood. Onkruidverdelgers doden het kroonkruid, de plant die de larven gebruiken als voedsel. Als gevolg van dit alles nam de populatie sterk af. Van de achttien hectare waarin eind vorige eeuw vlinders neerstreken was vorig jaar nog maar twee hectare over.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Klimaataanpassing

Dit jaar lijkt er dus sprake van een kentering. Het overwinteringsgebied is met een derde toegenomen. Dit is deels te danken aan activisten die op de route naar het Noorden kroonkruid hebben aangeplant. Maar onderzoekers viel nog wat anders op: de vlinders vertrekken niet meer allemaal tegelijk en ook niet ieder jaar op hetzelfde moment. In droge jaren vertrekken ze eerder, in minder droge juist later. Een van de verklaringen is dat de vlinder zich aanpast aan de klimaatverandering. De komende jaren moet blijken of de groei doorzet.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie