Buitenland
VPRO

Tussen wal en schip: migranten aan zuidgrens VS

foto: Mari Meyer
  1. Nieuwschevron right
  2. Tussen wal en schip: migranten aan zuidgrens VS

Prikkeldraad, muren: in Amerika wordt in veel staten alles gedaan om migranten bij de grens tegen te houden. In het conservatieve Texas levert dat weinig discussie op. Maar hoe is dat in het progressieve Californië, waar ze ook ruim 200 km grens hebben met Mexico? Daar lukt het nog altijd zo'n honderdduizend migranten per maand om het land binnen te komen.

Californië: nieuwe migratie-hotspot

Video niet beschikbaar

Niemandsland

Amerika-correspondent Mari Meyer bezocht de zuidgrens tussen VS en Mexico: "Je komt als het ware terecht in niemandsland, dwalend door een Amerikaans woestijnlandschap", vertelt ze in Bureau Buitenland. Steeds vaker steken er mensen illegaal de grens over, met alle risico's van dien. "Wat direct opvalt is dat het gebied afgelegen is. Je ziet groepen mensen ronddwalen. Die hadden als doel om de grens over te steken. Maar daar zitten ze op plekken waar weinig tot geen voorzieningen zijn."

Lokale bewoners schieten te hulp

In tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, zijn het niet alleen mensen uit Mexico of Centraal-Amerika die de grens oversteken, vertelt Meyer. "We zien steeds vaker dat ook mensen uit Afghanistan, Syrië maar ook bijvoorbeeld China naar de VS willen komen."

Veel lokale bewoners schieten deze mensen te hulp, ziet de correspondent. "Hun houding is, wie gaat, anders dan wij, deze mensen helpen? Een daarvan is Karen Parker, een hulpverleenster die al een jaar lang dagelijks op pad gaat om migranten water en snacks te geven en medisch te verzorgen. Ze zet zich ook in om mensen zo snel mogelijk opgepikt te krijgen door Border Patrol, de Amerikaanse grenspolitie."

Anders dan in Texas oogt de situatie voor migranten in Californië redelijk optimistisch. Daar zitten wel grenzen aan, benadrukt Meyer. "Het systeem kan een keer kraken." Toch ziet ze de lokale bewoners van kleinere gemeentes aan de zuidgrens doorgaan met hulp verlenen aan migranten. "Zij zien niet een politiek probleem, maar mensen met kinderen die hulp nodig hebben."

Bijzondere doorbraak op rechts in Spanje & Californië: nieuwe migratie-hotspot - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie