Buitenland
VPRO

Moment van waarheid voor Iran-deal: 'We zijn heel dichtbij een akkoord'

foto: ANP/EPA/ABEDIN TAHERKENAREHfoto: ANP/EPA/ABEDIN TAHERKENAREH
  1. Nieuwschevron right
  2. Moment van waarheid voor Iran-deal: 'We zijn heel dichtbij een akkoord'

Het moment van de waarheid lijkt aangebroken voor een herleving van de Iran-deal. Na maandenlange onderhandelingen lijken de VS en Iran eruit te komen. ''Ik verwacht dat er deze week een concepttekst op tafel ligt'', vertelt historicus en Iran-deskundige Peyman Jafari bij Bureau Buitenland.

Nucleaire Iran-deal nu of nooit

Nucleaire deal

Het is de nucleaire deal die ervoor moest zorgen dat Iran de uraniumverrijking drastisch zou beperken, zodat het land geen kernwapens kan fabriceren. Maar president Trump trok daar in 2018 de stekker uit. Bij zijn aantreden had president Biden beloofd om dat akkoord toch weer op te leggen.

''De deal houdt in dat Iran haar uraniumverrijking beperkt tot nagenoeg 3,5 procent. Het gaat erom dat uiteindelijk de hele wereld weet wat Iran aan het doen is'', zegt Jafari. De twee belangrijke sancties op olie en op het bankensysteem raken Iran hard, benadrukt de Iran-deskundige. ''Miljarden Iraanse dollars liggen bevroren in Zuid-Korea.''

Urgentie

Ondertussen zijn de radicale vleugels in beide landen zich hard aan het roeren om de deal te voorkomen. Volgens Jafari een goed teken dat het akkoord snel volgt. Wel moet de Amerikaanse president Biden oppassen voor allerlei politieke mijnen in Washington. ''De Republikeinen zijn traditioneel tegen elke vorm van een akkoord met Iran. Maar in de tussentijd heeft Iran haar uraniumverrijking verhoogd tot 60 procent. En 90 procent zou voldoende zijn voor het ontwikkelen van een kernwapen. Nu voelen beide partijen de urgentie aan voor een herleving van de deal'', vertelt Jafari.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie