Buitenland
VPRO

Japan en judo gaan niet langer samen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Japan en judo gaan niet langer samen

Judo kennen we allemaal als dé sport uit Japan. En daar zijn de Japanners maar al te trots op. Al heel vroeg beginnen kinderen daar met judo, maar daar komt nu abrupt een einde aan. In Buitenland Uitgelicht vertelt correspondent Anoma van der Veere waarom.

Buitenland Uitgelicht: Japan

Misbruik

In Japan is besloten om het landelijke toernooi voor basisschoolkinderen af te schaffen. De Japanse Judobond neemt het besluit als gevolg van langdurige meldingen van misbruik, vertelt Van der Veere. ''Het is een bijzonder besluit en volgens de bond ter bescherming van de kinderen. Er zijn veel meldingen geweest van kinderen tussen 10 en 12 jaar oud die werden mishandeld. Een kind werd zelfs gedwongen om zes kilo af te vallen voor het toernooi.''

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Op sociale media barst de discussie over het afschaffen van het toernooi. Voorstanders laten weten dat het niet gaat om winnen of verliezen, maar om het trainen van de geest. En betreuren dat de vechtsport de laatste jaren is veranderd in een sport waarbij winnen of verliezen het doel is.

De kwestie speelt al veel langer in het land, benadrukt de correspondent. ''Tussen 1983 - 2016 zijn meer dan 120 kinderen omgekomen tijdens een judo-training op school.'' Het besluit om het toernooi in de ban te doen, leidt tot verdeelde reacties in Japan. ''Voorstanders van het besluit maken zich zorgen om de kinderen. Maar er zijn ook tegenstanders die zeggen dat je de kinderen hard moet maken.''

In 2012 werd de toenmalige coach van het vrouwenteam geschorst door het Olympisch comité, omdat hij met bamboestokken had geslagen. Toen was de Judobond zelf niet actief in deze kwestie. Maar ook daar lijkt het besef doordrongen dat dit zo niet verder kan, vertelt Van der Veere.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tegenstanders begrijpen niet dat het toernooi wordt afgeschaft. Winnen is voor hen het ultieme doel.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie