Politiek
EO

Zijn bezuinigingsplannen haalbaar? 'Lukt het niet, bezuinigen we ergens anders op'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zijn bezuinigingsplannen haalbaar? 'Lukt het niet, bezuinigen we ergens anders op'

Er wordt flink gesleuteld aan de financiën in het donderdag gepresenteerde coalitieakkoord. Extra uitgaven moeten betaald worden met bezuinigingen op ambtenaren en de afdracht aan de EU. Maar hoe haalbaar zijn die gewenste bezuinigingen? "Er is altijd een onzekerheidsmarge, maar als het niet lukt, gaan we ergens anders bezuinigen", vertelt Eelco Heinen, financieel woordvoerder van de VVD, in Geld of je Leven (EO).

Wat zijn de financiële plannen uit het 'hoofdlijnenakkoord'?

Heinen is niet alleen de financieel woordvoerder van die partij, hij onderhandelde ook mee. Hij is blij met het akkoord: "Als ik er buikpijn van had gekregen, was ik er niet mee naar de fractie gegaan."

Vooral de onderhandelingen over financiën waren niet altijd makkelijk, vertelt hij: "Wij zijn van de VVD, wij willen op de centjes letten, gezonde financiën. We staan er nu goed voor, maar in de toekomst dreigt het wel te ontsporen. Dat is een zorg en dat zorgde voor stevige discussies."

Om alle plannen uit te voeren en tegelijk het begrotingstekort niet te veel op te laten lopen wordt er stevig bezuinigd. Onder meer op ontwikkelingssamenwerking, het ambtenarenapparaat, de afdracht aan de EU en op de asielbegroting.

'Niet realistisch'

Rabobank-econoom Nic Vrieselaar vindt die bezuinigingen niet altijd realistisch. “Een deel van die besparingen is echt lastig te realiseren. Besparen op de uitgaven aan de EU is zeer onzeker, het is maar de vraag of dat lukt.”

Die onzekerheid speelt ook bij de asielinstroom, omdat je afhankelijk bent van conflicten in andere landen. “Daarnaast is het de vraag of het lukt om op korte termijn veel te snijden in het ambtenarenapparaat en in de ontwikkelingshulp.” De uitgaven komen snel, de bezuinigingen pas later, constateert Vrieselaar.

Andere bezuinigingen staan klaar

Heinen snapt die bezwaren, maar het is voor hem geen reden om het niet te proberen. Bovendien houdt het akkoord al rekening met eventuele mislukte bezuinigingen: “We hebben andere bezuinigingen klaargezet, voor als het niet lukt. Dan gaan we bezuinigingen uitsmeren over alle andere begrotingen.”

Daar zijn al afspraken over gemaakt, benadrukt Heinen. “We hebben dan altijd een meerderheid in het parlement. Zodat als bezuinigen toch niet genoeg lukt, de overheidsfinanciën niet ontsporen."

Ster advertentie
Ster advertentie