Buitenland
VPRO

De yezidi’s zijn hun familie en cultuur kwijt

foto: EPA/KOSTAS TSIRONISfoto: EPA/KOSTAS TSIRONIS
  1. Nieuwschevron right
  2. De yezidi’s zijn hun familie en cultuur kwijt

De yezidi-minderheid in Noord-Irak worstelt nog steeds met trauma's: veel van hun mannen zijn door terreurbeweging Islamitische Staat massaal afgeslacht, hun vrouwen verhandeld en kinderen werden gehersenspoeld tot IS-strijders. Zelfs nu het zogenaamde kalifaat verslagen is, vrezen de yezidi's om naar hun huizen terug te keren.

Midden-Oosten-journalist Brenda Stoter Boscolo en Wahhab Hassoo van Stichting NL Helpt Yezidi's zeggen dat de leden van deze religieuze minderheid aan hun lot worden overgelaten. Hassoo heeft zelf ook familieleden verloren en nichten van hem werden ontvoerd - en soms weer teruggekocht.

Quote

Dit is de 74ste keer keer dat op hun volk massamoorden zijn uitgevoerd. De yezidi's houden een administratie bij. Zij noemen het ferman, dat is het Koerdische woord voor genocide. De meesten vonden plaats onder de Ottomanen om ze te dwingen te bekeren tot de islam of meer belasting te laten betalen.

Brenda Stoter Boscolo

Zomerverhalen uit het buitenland

Deze zomer heeft Bureau Buitenland een bijzondere programmering: Zomerverhalen. Elke maandag t/m vrijdag tussen 19.00 en 19.30 uur deelt onze gast een buitengewone ervaring, diepgravende informatie of interessante achtergronden uit het buitenland. Luister hier alle verhalen terug.

Ster advertentie
Ster advertentie