Buitenland
NOS

Marokko opent grenzen, maar reisorganisaties bieden nog geen vakanties aan

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Marokko opent grenzen, maar reisorganisaties bieden nog geen vakanties aan

Marokko opent vanaf volgende week dinsdag de grenzen voor Marokkanen die in het buitenland wonen. Dit geldt alleen voor mensen met een Marokkaanse nationaliteit en voor buitenlanders die in Marokko wonen en werken.

Maar op vakantie naar Marokko? "Dat kan nog niet", zegt Frank Oostdam, directeur Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) in het NOS Radio 1 Journaal. Het reisadvies van Buitenlandse Zaken staat op code oranje, dat wil zeggen: alleen geschikt voor noodzakelijke reizen.

Code oranje

"Als je nu bewust naar zo'n land afreist en je gerepatrieerd moet worden, dan zit je daar. We hebben net alle mensen met een dubbele nationaliteit teruggehaald. Als ze er dan weer gaan zitten, is dat wel een saillant detail", aldus Oostdam. "Bovendien zijn reisverzekeringen niet geldig in landen met code oranje."

De repatriëring van duizenden Nederlanders verliep moeizaam nadat Marokko op 20 maart een strenge lockdown had afgekondigd.

Familiebezoek mogelijk

Maar omdat Marokko de grenzen opent, kan iedereen in Nederland met een Marokkaans paspoort deze zomer wel naar familie in Marokko, zegt correspondent Samira Jadir in het NOS Radio 1 Journaal. "Al zijn er voorwaarden. Iedereen moet een negatieve coronatest van maximaal 48 uur oud kunnen overhandigen."

Ook een populaire grens bij Spanje waar veel Marokkanen de oversteek maken, blijft voorlopig dicht. De reden volgens Jadir zou kunnen zijn dat Spanje de grenzen tot 31 juli dichthoudt met Marokko.

Het aantal besmettingen in Marokko ligt op 14.000. 242 mensen zijn aan het coronavirus overleden. Het lijkt er volgens correspondent Jadir op dat Marokko de uitbraak van corona onder controle heeft, maar het risico is dat er meer besmettingen komen en het land toch weer in lockdown gaat. "Dat betekent dat de grenzen mogelijk toch weer op slot gaan."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie