Buitenland
NOS

Maatregelen België niet aangescherpt: 'Ze zijn al best streng'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Maatregelen België niet aangescherpt: 'Ze zijn al best streng'

De Belgische premier De Croo is bang voor een derde coronagolf, maar toch komt er in zijn land geen strenger pakket. Dat heeft hij gisteren bekendgemaakt. Wel worden de bestaande regels beter gehandhaafd en moeten buitenlanders die naar België reizen een bewijs hebben dat ze negatief zijn getest, als ze 48 uur of langer willen blijven.

Geen verlichting met kerst voor de Belgen

Dat de regels ondanks de zorgen niet worden aangescherpt, komt doordat ze al behoorlijk streng zijn, legt correspondent Thomas Spekschoor uit in het NOS Radio 1 Journaal. ''In veel opzichten zijn ze veel strenger dan in Nederland. Zo geldt er een avondklok: in Brussel en in Wallonië van 22.00 – 06.00 uur mag je niet de straat op, in Vlaanderen van middernacht tot 05.00 uur. Ook mogen Belgen maar één iemand thuis ontvangen en dat moet ook steeds dezelfde persoon zijn.''

De winkels zijn weliswaar open, maar tot voor kort waren ze zes weken dicht. ''De minister van Volksgezondheid zei aan het eind van die periode dat een winkelsluiting virologisch eigenlijk niet zoveel zin heeft. Daar kun je nu dan moeilijk op terugkomen.'' Ook willen de Belgen volgens Spekschoor de scholen heel graag openhouden.

Dus hield De Croo het gisteren bij strengere controles en een heel streng advies om toch vooral niet meer naar het buitenland te gaan. Verder riep hij zijn landgenoten op om Kerstmis niet uitbundig te vieren dit jaar. "Houd Kerst en corona klein", zei hij.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie