Buitenland
VPRO

Comeback van Amerika als ‘leider van de vrije wereld’

foto: NICHOLAS KAMM/ ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Comeback van Amerika als ‘leider van de vrije wereld’

Het verdeelde Amerika trekt eensgezind op tegen Rusland. De Koude Oorlogsretoriek klinkt weer als vanouds, en niemand wil als Poetinknuffelaar bekend staan. Het Witte Huis heeft gekozen voor een strategie van ‘totale economische oorlog’. Betekent dit het begin van een nieuwe Koude Oorlog? “Het lijkt écht heel hard te gaan met die sancties”, vertelt Casper Thomas in Bureau Buitenland.

Comeback van de leider van de vrije wereld

Leider van de Westerse wereld

Eerder noemde de Oekraïense president Zelensky Amerika de 'leider van de vrije wereld' in een speech aan het Amerikaans parlement. "Daarmee appelleert hij aan iets wat heel diep in Amerika zit”, vertelt Thomas. “Die rol als hoeder van de democratie, en leider van de Westerse wereld”. Sinds het presidentschap van Trump waren de Amerikanen voornamelijk bezig met binnenlandse politiek. Met dit buitenlandse conflict lijkt Amerika toch de blik weer de wereld in te werpen. Zowel Republikeinen als Democraten steunen dit, legt de correspondent uit. “Het is de grootste verandering in de Amerikaanse politiek van de afgelopen tijd”.

De Amerikaanse comeback

Biden nam geen blad voor de mond toen hij Poetin gister een oorlogsmisdadiger noemde. Ook hebben de Amerikanen al voor miljarden dollars aan militaire steun geboden. Maar de echte tactiek is minder tastbaar. “Er is een soort doctrine aan het ontstaan van totale economische oorlogsvoering”, vertelt Thomas. “Sanctie-experts zijn allemaal verbaasd over het tempo en de omvang hiervan”. Biden heeft duidelijk gemaakt dat Amerika geen militair conflict wil met Rusland, maar op andere fronten wordt het hard gespeeld. “Er lijkt geen grens aan te zitten”.

Een signaalfunctie

“Deze economische oorlogsvoering is bedoeld om Rusland zoveel mogelijk te verzwakken, economisch en militair”, vertelt Casper Thomas. “Het is een soort substituut voor het sturen van soldaten”. Daarnaast hebben de loodzware sancties van de Amerikanen ook een signaalfunctie, benadrukt de correspondent. “Hiermee willen de Amerikanen laten zien wat ze in hun mars hebben als represailles als een ander land zich militair agressief toont”.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie