Buitenland
VPRO

Battle for Brexit: Europees geduld met de Britten raakt op

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Battle for Brexit: Europees geduld met de Britten raakt op

De kans op een chaotisch vertrek van de Britten uit de Europese Unie wordt steeds groter. Joris Luyendijk, Titia Ketelaar en Rem Korteweg over 'The Battle of Brexit' in Bureau Buitenland.

Maandag leek er een voorlopig akkoord in de lucht te hangen over prangende kwesties tussen Brussel en Londen, maar dat was te vroeg gejuicht. De klok tikt ondertussen door want op 1 april 2019 is de Brexit een feit, met of zonder akkoord. Premier Rutte waarschuwt Nederlandse bedrijven inmiddels om zich voor te bereiden op grote problemen door het vertrek van het Verenigd Koninkrijk.

Het akkoord op maandag ging niet door omdat de Noord-Ierse DUP, premier Mays gedoogpartner in het Britse parlement, op de rem trapte. Journalist Titia Ketelaar zegt in Bureau Buitenland dat May niet goed met haar achterban praat: “Dat is niet alleen haar partij, maar ook de premiers van de verschillende landsdelen en in dit geval haar gedoogpartner. Ze lijkt die niet van tevoren op de hoogte te hebben gesteld. En dat is dom, om het zacht te zeggen.”

Harde Brexit

Rem Korteweg van Instituut Clingendael wijst erop dat er eigenlijk nog veel minder tijd rest: “In oktober 2018 moet er een akkoord liggen, het moet naar het Europees Parlement, het moet geratificeerd worden. Wij zijn eigenlijk halverwege en wij zijn geen steek verder!”

Chaotische Brexit

“Het is zo spectaculair dom”, zegt journalist Joris Luyendijk. “Je merkt ook een soort radicalisering optreden bij een aantal Britten die gewoon zo langzamerhand bezig zijn met het invetten van de hooivorken. Je vraagt je af: wie wil dat nou eigenlijk?”

Miscalculaties

Journalist Titia Ketelaar ziet dat het geduld op is in Brussel en bij andere landen. “Je moet niet vergeten, we zijn hier nu al iets van 480 dagen mee bezig, maar daarvoor waren we ook al twee jaar met Britse onderhandelingen bezig. Dus Europa is eigenlijk al zo’n drieënhalf jaar bezig met de Britten op de een of andere manier tevreden te stellen. Hoe lang gaat Europa daar nog mee door? Dat is de grote vraag.”

Ster advertentie
Ster advertentie