Buitenland
KRO-NCRV

'Het Midden-Oosten heeft nieuwe Jamal Khashoggi's nodig voor toekomstige generaties'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het Midden-Oosten heeft nieuwe Jamal Khashoggi's nodig voor toekomstige generaties'

In Den Haag begint deze woensdag de tweedaagse World Press Freedom Conference. Een conferentie over persvrijheid en hoe die in nog steeds veel landen zwaar onder druk staat. Eén van de gasten is Hatice Cengiz, de verloofde van de in 2018 vermoorde, Saoedische journalist Jamal Kashoggi.

"Als ik aan hem denk, moet ik lachen", vertelt zijn verloofde, Hatice Cengiz aan Spraakmakers-verslaggever Marcel Dekker. "Misschien vanwege zijn optimisme, ingetogenheid, en zijn lach. Het meeste mis ik zijn stem en die bijzondere glimlach van hem."

Het zijn landen als Saoedi-Arabië waar journalisten hun leven in de waagschaal leggen. Khashoggi was kritisch op alle ontwikkelingen in de Arabische wereld, en bekocht dat met zijn leven. Op 2 oktober 2018 wandelt Jamal Khashoggi samen met zijn verloofde naar de ingang van het Saudisch consulaat. Hij heeft documenten nodig voor zijn aanstaande huwelijk. Hij gaat in zijn eentje naar binnen, en komt nooit meer levend naar buiten.

"Als je naar het grote plaatje kijkt, zijn we een belangrijke naam kwijtgeraakt. Een groot persoon", zegt Cengiz. "Het zijn ongebruikelijke tijden in Saoedi-Arabië. Sinds een aantal jaren zakt het land weer weg in oude, ondemocratische gewoonten."

Kroonprins Bin Salman

In Saoedi-Arabië is vanuit de hoogste kringen opdracht gegeven voor de moord, zelfs de kroonprins wordt genoemd als mogelijke opdrachtgever. "Hij zou veroordeeld moeten worden", zegt Cengiz over de kroonprins. De vijf direct betrokkenen waren in eerste instantie veroordeeld tot de doodstraf, maar dat is later omgezet tot 20 jaar cel, omdat kinderen uit eerdere huwelijken van Khashoggi nog in Saoedi-Arabië wonen en vergiffenis hebben getoond.

Bij Cengiz is van vergiffenis geen sprake, zij gaat door met de strijd voor gerechtigheid. Er lopen nu rechtszaken in Turkije tegen direct- en indirect betrokkenen bij de moord. In de Verenigde Staten loopt er een civiele zaak tegen kroonprins Mohammad bin Salman al-Saoed.

'Zijn naam moet in leven blijven'

"Wij vechten voor gerechtigheid op allerlei manieren. Dat is óns recht. Ik kan niet meer doen dan dit", zegt Cengiz. "Het Midden-Oosten heeft nieuwe Jamals nodig om de nieuwe generaties van landen als Saoedi-Arabië uitzicht te geven op een toekomst. Zijn naam moet in leven blijven."

In gesprek met Hatice Cengiz, verloofde van de, in 2018 vermoorde, Saoedische journalist Jamal Kashoggi

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie