Buitenland
VPRO

Influencer start Chileense beeldenstorm, tot onvrede van Paaseiland

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Influencer start Chileense beeldenstorm, tot onvrede van Paaseiland

Het beroemde British Museum is de afgelopen maanden overspoeld met oproepen op sociale media om een eeuwenoud beeld terug te sturen naar Paaseiland. Maar de bewoners van Paaseiland zijn helemaal niet blij met de actie vertelt journalist Edwin Koopman in Bureau Buitenland.

De actie gaat over een beeld dat ruim anderhalve eeuw geleden door de Britten is meegenomen van Paaseiland. Het eiland, dat bij Chili hoort maar midden in de Grote Oceaan ligt, telt ongeveer 900 van die beelden die vermoedelijk tussen de 11e en de 17e eeuw zijn gemaakt door de toenmalige bewoners. 'De actie om het beeld terug te geven begon met een Tiktokfilmpje van de Chileense influencer Mike Milfort – met bijna een miljoen volgers - en kreeg zoveel navolging dat British Museum de reacties onder hun berichten heeft moeten uitschakelen', vertelt Edwin Koopman.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Misbruikt voor eigen gewin

Opmerkelijk is dat de bewoners van Rapa Nui, zoals Paaseiland ter plaatse wordt genoemd, helemaal niet zo blij zijn met de actie. 'De burgemeester van het eiland vindt dat een object dat voor de lokale bevolking van hoge culturele en spirituele waarde is, teveel wordt gepolitiseerd, en dat het beeld door de influencer wordt misbruikt om zichzelf op de kaart te zetten', zegt Koopman.

Toch zijn er ook vanuit Paaseiland zelf initiatieven geweest om het beeld terug te krijgen. Vorig jaar nog is hierover een brief gestuurd aan de net gekroonde koning Charles, maar die heeft nog niet gereageerd. Volgens de burgemeester van Paaseiland is het niet uitgesloten dat het beeld in Londen mag blijven, zolang de Britten maar erkennen dat het eigendom is van Rapa Nui.

Poolse zaag in Green Deal & Wagner maakt doorstart in Afrika - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie