Buitenland
BNNVARA

Kati Piri (GL-PvdA) over onthouding Nederland VN-stemming: 'Ik hoop dat partijen ongemak voelen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kati Piri (GL-PvdA) over onthouding Nederland VN-stemming: 'Ik hoop dat partijen ongemak voelen'

Gisteren kwam de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties bijeen om opnieuw te stemmen over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Net als bij de vorige stemming op 27 oktober onthield Nederland zich ook deze keer. En dat terwijl de steun toenam: In oktober waren 120 landen voor een staakt-het-vuren, nu 153. GroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri hoopt dat partijen zich ongemakkelijk voelen over de onthouding van stemming, vertelt ze in De Nieuws BV.

Piri was sprakeloos toen Nederland zich opnieuw onthield van stemming. "Je zou denken nadat wij al negen weken beelden zien van de consequenties van de bombardementen in Gaza, we 16.000 geregistreerde doden en 1,8 miljoen verdrevenen hebben... Als je dan nog niet inziet als historicus, want dat is Rutte, dat er momenten zijn dat je aan de goede kant van de geschiedenis moet staan, dan ben ik sprakeloos."

Verklaring

In een verklaring waarom Nederland zich heeft onthouden, zegt demissionair Minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot dat ook meespeelt dat de resolutie niets zegt over Hamas, dat de oorlog op gang bracht met terreuraanvallen in Israël op 7 oktober.

Volgens Piri impliceert de minister hiermee dat landen als Frankrijk, Spanje en Canada de daden van Hamas niet zouden veroordelen voor hun daden. "Die landen hebben zich heel duidelijk uitgesproken: wat Hamas heeft gedaan is onacceptabel en het is een terroristische organisatie."

Geïsoleerd

Door zich te onthouden van stemming, isoleert Nederland zich, vindt Piri. "Bijna al onze buurlanden hebben voor gestemd. Ik denk dat de regering een verkeerde inschatting maakt." Het Verenigd Koninkrijk, Italië en Duitsland onthielden zich ook van stemming. Dat Duitsland dat doet, snapt het Kamerlid. "Gezien de geschiedenis snap ik dat in Duitsland elke kritiek op welke regering er ook ooit zal zitten in Israël, een hele moeilijke daad is. Maar als Nederland, als je staat voor het internationaal recht, als je echt vindt dat alle schendingen veroordeeld moeten worden, dan was er maar een uitkomst mogelijk geweest."

VN-stemming niet bindend

De uitslag van de VN-stemming is niet bindend, Israël kan ervoor kiezen de resolutie naast zich neer te leggen. Maakt het dan uit dat Nederland niet gestemd heeft? Volgens Piri geeft het een sterk signaal af, als de Europese Unie voor het staakt-het-vuren had gestemd. "Want de landen die zich nu hebben onthouden van stemming of die tegen hebben gestemd, zijn Europese Unie-landen. Ik denk dat daar zo'n krachtig signaal van was uitgegaan, dat Israël dat ook had begrepen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ongemak

Politieke partijen en politici laten weinig van zich horen over de stemming. Ook voor dit gesprek zijn verschillende partijen benaderd, maar het bleef stil. "Ik hoop dat zij zich ongemakkelijk hierbij voelen", aldus Piri. Vorige week was het Kamerlid nog in Israël, op vier kilometer afstand van Gaza. Ze bezocht de kibboets waar op 7 oktober meer dan honderd mensen zijn vermoord, en op de achtergrond zag ze een grote, zwarte rookwalm boven Gaza. "Je weet dat daar 2,2 miljoen mensen vastzitten die nergens heen kunnen, er zijn geen veilig plekken. Ik mag hopen dat je dan zo'n groot ongemak voelt."

Motie Israëlische ministers

Piri heeft een motie ingediend om twee ministers uit het kabinet van Netanyahu op de EU-terreurlijst te zetten. "Het is terecht dat we het hebben over de terreurdaden van Hamas, maar we moeten eerlijk zijn. Zelfs de hoge vertegenwoordiger van de EU zei: als je kijkt wat er gebeurt op de Jordaanoever, kan je dat bestempelen als terreur."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie