Buitenland

Unicum in islamitische wereld: Tunesische moslima's mogen trouwen met niet-moslims

foto: HEMIS CREATIVE AND TRAVEL IMAGERY / HOLLANDSE HOOGTEfoto: HEMIS CREATIVE AND TRAVEL IMAGERY / HOLLANDSE HOOGTE
  1. Nieuwschevron right
  2. Unicum in islamitische wereld: Tunesische moslima's mogen trouwen met niet-moslims

[NOS] Tunesische moslimvrouwen mogen vanaf vandaag trouwen met niet-moslimmannen. Dat is uniek in de islamitische wereld, vertelt arabist en jurist Laila al-Zwaini in het NOS Radio 1 Journaal.

Vrouwenorganisaties proberen al 20 jaar deze wijziging op de agenda te zetten. President Beji Caid Essebsi heeft nu echter het initiatief genomen en het plan in het parlement gebracht. Daar werd het door een meerderheid aangenomen.

Video niet beschikbaar

Gevolg van Grondwet

De wetswijziging leidt tot veel verzet, vertelt Al-Zwaini. "Het mag niet van de Sharia. Hoewel die erg flexibel is, geldt dit als een van de belangrijkste regels," aldus de arabist. Religieuze leiders keren zich daarom tegen het plan.

De wet is een teken dat er gehoor wordt gegeven aan de nieuwe Grondwet uit 2014. "Daarin staat dat mannen en vrouwen gelijk zijn," vertelt ze. Een volgende gerelateerde discussie ligt al op tafel: het erfrecht. In de huidige regeling erft de vrouw maar de helft van wat een man zou erven. Het debat daarover laait momenteel op in het Noord-Afrikaanse land.

Mentaliteit

Het is geen toeval dat van alle Arabische landen deze veranderingen in Tunesië plaatsvinden. "Het land is echt aan het veranderen," vertelt Al-Zwaini. "In de Grondwet staat dat Tunesië een civiele staat is."

Ze verwacht wel groot maatschappelijk debat. "De mentaliteit moet nog wel veranderen. De vraag is of er ook daadwerkelijk moslima's met niet-moslimmannen gaan trouwen."

Meer over Tunesië op NPO Radio 1:

'De mentaliteit in Tunesië zal nog moeten veranderen'

Tunesie lichtend voorbeeld voor vrouwenrechten?

De Zomer Express: Tunesie en de belofte van een betere toekomst

Ster advertentie
Ster advertentie