Buitenland
VPRO

'Na twee jaar strijd met Bulgarije is pasteitje officieel Roemeens'

foto: Bucatarie cu Delicii
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Na twee jaar strijd met Bulgarije is pasteitje officieel Roemeens'

Het geheim achter een Dobroezjaans pasteitje is een mengsel van kaas, kwark, room, eieren en deeg. De regio Dobroedzja, waar het pasteitje vandaan komt, was lang inzet van strijd tussen Roemenië en Bulgarije. Maar over het pasteitje maken ze nu in elk geval geen ruzie meer. "Het is intellectueel eigendom van Roemenië geworden", zegt correspondent Frank Elbers in Bureau Buitenland.

Meer dan simpel pasteitje

Het is een gevoelig onderwerp. Misschien gaat het om een simpel pasteitje, maar er zit veel meer achter, zegt Elbers. "Men was heel lang aan het twisten wie 'Plăcintei Dobrogene' bedacht heeft. Nu heeft de Europese Commissie besloten dat Roemenen van een beschermde geografische aanduiding mogen genieten, wat betekent dat het intellectueel eigendom is van Roemenië." Twee jaar duurden de onderhandelingen voordat Roemenië deze bescherming heeft gekregen. "Bulgarije heeft zeker weerstand geboden", zegt Elbers, "maar nu heeft een commissie het geschil beslecht. Het bijzondere is nu dat het Dobroezjaanse pasteitje Roemeens is geworden, terwijl de buurlanden de regio delen." Met de status van de Europese Commissie kunnen ze beginnen met het commercialiseren van de pasteitjes.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Fluïde grens tussen Bulgarije en Roemenië

In de Tweede Balkanoorlog in 1913 verwierf Roemenië de zuidelijke Dobroedzja van Bulgarije bij het Verdrag van Boekarest. Bulgarije kreeg het noordelijke deel. "Die grens tussen Bulgarije en Roemenië is voornamelijk de Donau," zegt Elbers. "Dat is een duidelijke demarcatie. Maar in dit gebied aan de Zwarte Zee loopt de Donau loopt niet meer. Daar is nooit een natuurlijke barrière geweest. Daardoor is het wat fluïde, wat verklaart dat beide landen het claimden. Ook wonen in dit gebied Bulgaren, Roemen en Turken zo'n beetje door elkaar heen en zijn culturele en linguïstische verschillen niet zo groot. Ook de keuken valt daaronder."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie