Buitenland
VPRO

Kookboek met eeuwenoude recepten brengt ode aan thuisland Assyriërs

foto: Park Uitgevers
  1. Nieuwschevron right
  2. Kookboek met eeuwenoude recepten brengt ode aan thuisland Assyriërs

De Assyrische keuken is één van de oudste ter wereld. En nu is er voor het eerst een kookboek over verschenen in Nederland. Schrijver Matay de Mayee maakte het kookboek Haniyé, een bundel van recepten van het volk van zijn moeder, de Suryoye, christenen uit het Midden-Oosten.

Kookboek duizenden jaren oude Assyriërs

De taal die Jezus sprak

Omdat de moeder van De Mayee zelf niet kan lezen of schrijven, besloot hij haar recepten op te tekenen in een kookboek. De vierduizend jaar oude recepten van de Suryoye, ook wel Assyriërs of Arameeërs genoemd, gingen in het verleden mondeling over van moeder op dochter. "Als die recepten niet meer gemaakt worden, gaat er cultureel erfgoed verloren", zegt De Mayee in Bureau Buitenland.

Dit kookboek Haniyé vindt zijn oorsprong niet in een land, maar in een volk. Hun identiteit moet op de kaart worden gezet, vindt de schrijver. "Het gaat om een christelijke minderheid in het Midden-Oosten. Die spreekt een dialect van het Aramees, waarvan wordt aangenomen dat Jezus dat ook sprak."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verzetsheld

De moeder van De Mayee komt zelf uit Zuidoost-Anatolië, het huidige Turkije, waar ooit de oudste landbouwsamenleving is ontstaan. Maar veel Suryoye zijn hun thuisland ontvlucht, omdat het volk een lange geschiedenis van vervolging kent. Meerdere keren is geprobeerd het volk uit te roeien. "Bij het schrijven van dit boek kwam ik erachter dat er ook een deel van mijn familie slachtoffer is geweest van de Armeense genocide in 1915." Zijn overgrootvader Semun Hanne Haydo Turan was een verzetsheld. "Hij heeft voorkomen dat duizenden mensen toen slachtoffer werden."

In het thuisland van de Assyriërs wonen er waarschijnlijk nog maar honderd gezinnen, zegt De Mayee. "De grootste groep Suryoye leven in een grote diaspora, verspreid over de hele wereld. In Nederland wonen er 25.000 tot 30.000 Suryoye." Hun taal en cultuur is een bron van lijden geweest, maar ook een bron van trots, vertelt De Mayee. "Ik hoop met dit kookboek de mooie herinneringen aan dat thuisland levend te houden."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie