Buitenland
VPRO

Zal Orbán Rutte steunen voor de NAVO? 'Het zijn geen vrienden'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zal Orbán Rutte steunen voor de NAVO? 'Het zijn geen vrienden'

Hongarije gaat, als laatste lidstaat, akkoord met de toetreding van Zweden tot de NAVO. Maar dat moment liet anderhalf jaar op zich wachten. Waarom lag premier Viktor Orbán al die tijd dwars? En gaat hij dat ritueel herhalen als Mark Rutte, die geen al te stralende relatie met Orbán heeft, de NAVO inderdaad wil gaan leiden? "Het is één grote beschamende vertoning geweest", zegt correspondent Tijn Sadée bij Bureau Buitenland.

De Hongaarse steen in de NAVO-schoen

Rutte opeens opmerkelijk begripvol

Het traineren van het Zweedse lidmaatschap door Hongarije was volgens Sadée vooral bedoeld als "diplomatiek wapen" om te laten zien dat het land dwars kan liggen, en eventueel om dingen los te krijgen op andere dossiers. Hongarije ligt immers ook binnen de Europese Unie voortdurend overhoop met de andere lidstaten.

De Hongaarse blokkade werpt dan ook vragen op over de houding van premier Viktor Orbán als er straks overeenstemming moet komen over een nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Premier Mark Rutte wordt alom genoemd als een van de meest kansrijke kandidaten. "Rutte en Orbán zijn geen vrienden," zegt Sadée, maar het viel hem ook op dat Rutte bij de laatste EU-top ineens opmerkelijk begripvol omging met Orbán, die dwars lag bij het vrijmaken van geld voor Oekraïne. "Dat was een jaar geleden echt anders."

Vernederend reisje naar Budapest

Hongarije zou zich als Oost-Europees land ook kunnen aansluiten bij de wens van andere landen in de regio om eens de beurt te geven aan een NAVO-leider uit het oosten. Roemenië heeft president Klaus Iohannis al gekandideerd, en eerder meldde zich de Estlandse premier Kaja Kallas. Maar volgens Sadée is die kans klein. "Orban vindt die leiders te schreeuwerig richting Rusland. Hij zou zelf liever met de Russen aan tafel gaan zitten." Orbáns sympathie voor het Kremlin is algemeen bekend. En hoewel Rutte ook geen vriend is van de Russische leider Poetin zou hij in de ogen van Orbán een stuk gematigder zijn.

Toch kan niemand een garantie geven dat Orbán niet opnieuw zal willen tonen dat hij in staat is een beslissing tegen te houden. "Ik sluit niet uit," zegt Sadée, "dat Rutte, mocht hij straks de stem van Orbán nodig hebben, daarvoor een vernederend reisje naar Budapest zal moeten maken."

Luister de hele aflevering: - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie