Naar homepage
Buitenland

Russische oppositieleider Navalny mag naar Duits ziekenhuis
NTRNOS

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Russische oppositieleider Navalny mag naar Duits ziekenhuis

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny wordt naar een Duits ziekenhuis vervoerd. Artsen in het ziekenhuis in de Russische stad Omsk hebben daarvoor toestemming gegeven. Navalny ligt in coma, maar zijn toestand is nu ook volgens hen voldoende gestabiliseerd. Het is de bedoeling dat hij morgenochtend naar Duitsland vertrekt.

Vlak voordat bekend werd dat Navalny naar Duitsland mag, sprak Nieuws en Co-presentatrice Petra Grijzen over de kwestie met correspondent David Jan Godfroid en Majorie van Duursen, hoogleraar Toxicologie aan de VU.

Navalny werd gisterochtend in ernstige toestand opgenomen, nadat hij tijdens een vlucht van Tomsk naar Moskou onwel was geworden. Hij kwam na een tussenlanding op de intensive care van het ziekenhuis in Omsk terecht en moest beademd worden. Volgens zijn woordvoerder was hij vergiftigd.

Geen toestemming

Artsen weigerden aanvankelijk toestemming te geven om hem te verplaatsen naar een ander ziekenhuis, omdat zijn toestand te slecht zou zijn. Daarop vlogen Duitse doktoren naar Omsk om hem te onderzoeken.

Zij kregen daar vanmiddag toestemming voor en kwamen tot de conclusie dat Navalny stabiel genoeg is om naar Duitsland te worden overgevlogen. Dat gebeurt in een vliegtuig dat door een Duitse organisatie ter beschikking is gesteld en medische apparatuur aan boord heeft om hem veilig over te vliegen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie