Buitenland
NOS

Griekse premier zou ook eigen ministers hebben afgeluisterd

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Griekse premier zou ook eigen ministers hebben afgeluisterd

Een premier die zijn eigen ministers bespioneert. Het is de laatste ontwikkeling in het afluisterschandaal in Griekenland. Eerder kwam al aan het licht dat inlichtingendiensten oppositie én journalisten afluisterden. Nu lijken ook bewindslieden doelwit te zijn. Dat schrijven journalisten van de Griekse krant Documento.

Griekse premier zou ook eigen ministers hebben afgeluisterd

"Documento kwam met een lijst van 23 mensen die zouden zijn afgeluisterd met illegale software, Predator. En op die lijst staan de namen van onder meer vijf prominente ministers en hun echtgenotes, maar ook van twee ex-ministers en een ex-premier", vertelt Griekenland-correspondent Thijs Kettenis in het NOS Radio 1 Journaal. "Er was dus al bekend dat een oppositieleider en journalist werden bespioneerd, maar nu zijn ook vertrouwelingen van premier Kyriakos Mitsotakis aan de beurt geweest."

Bewijs

Maar sommige Grieken twijfelen aan waarheid van het verhaal van Documento. Het artikel is volgens de hoofdredacteur gebaseerd op betrouwbare bronnen, maar ze zijn wel allemaal anoniem. "Dus we kunnen het niet controleren", legt Kettenis uit. "Dat is natuurlijk ook de reactie van de regering. We hebben het hier wel over een gerenommeerde onderzoeksjournalist, de hoofdredacteur van Documento. Maar hij staat heel dicht bij de oppositie. En dat maakt hem in de ogen van de regering en veel Grieken onbetrouwbaar."

"Aan de andere negeerde regeringsgezinde media dit afluisterschandaal meer dan een half jaar, totdat het in de zomer ontplofte en ze er niet meer om heen konden. Je ziet dat het medialandschap enorm gepolitiseerd en verdeeld is en dat objectieve media nauwelijks bestaan. Dat maakt het ook voor veel Grieken een probleem om betrouwbare informatie hier over te krijgen."

Europa

In Europa kijken ze met bijzonder veel interesse hiernaar. Een commissie met D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld ging vorige week naar Athene toe. De commissie kwam terug met teleurstelling en frustratie, vertelt Kettenis. "Aan het eind zaten we met meer vragen dan antwoorden, zei In ’t Veld na afloop. Dat komt onder meer doordat ze belangrijke documenten over wie en hoe wordt afgeluisterd en waarom dan, niet te zien kregen. Die zijn bestempeld als staatsgeheim. De premier Kyriakos Mitsotakis kregen ze niet te spreken."

Kyriakos Mitsotakis

De Griekse premier wil tot nu toe niet meewerken aan onderzoeken naar het afluisterschandaal. "Daar komt hij tot nu toe mee weg. In de peilingen verliest hij wel wat, maar hij staat nog steeds boven aan. De Grieken nemen hem dit wel kwalijk, maar tegelijkertijd denken ze dat de oppositie net zoiets had kunnen doen als ze aan de macht waren geweest."

"Over het algemeen is het vertrouwen in politici hier erg laag. Net zoals bij ons stijgen de prijzen heel hard en zijn de Grieken bang voor een koude winter waar ze de eindjes niet aan elkaar kunnen kopen en ze hebben liever dat de regering met een oplossing komt voor dat probleem dan dat er gedoe is over afluisteren."

RJN Griekenland

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie