Buitenland
KRO-NCRV

Dit kun je het beste doen voor de slachtoffers in Turkije en Syrië (en dit niet)

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit kun je het beste doen voor de slachtoffers in Turkije en Syrië (en dit niet)

Voedselpakketten, kleding inzamelen, of gewoon geld geven? In Spraakmakers bespreken we met mensen die willen helpen én experts wat je het beste kunt doen om slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië te helpen.

'Zorg ook goed voor jezelf'

Koen Simmers zet zich al bijna een jaar in voor (nood)hulp aan Oekraïne. Inmiddels gaat het zevende transport met hulpgoederen die kant op. "Zoek uit wat mensen echt nodig hebben. Na onze eerste oproep kregen we van alles, ook de kleding van opa en oma en porseleinen serviezen."

Quote

We kregen ook porseleinen serviezen

Producten die volgens hem wel echt nodig zijn: thermokleding, noodrantsoenen en goede schoenen voor mensen die reddingswerk gaan doen.

Mocht je zelf op pad gaan om hulpgoederen naar het getroffen gebied te brengen, ga dan goed voorbereidt op pad. "Het is een enorme reis en heb naast plan A ook een plan B of C”, zegt Simmers. "Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Het kan zijn dat je bij de grens dagen vaststaat. Neem genoeg eten en drinken voor jezelf mee."

Gecoördineerd mét vergunning

Sibel Polat heeft familie in het getroffen gebied. Ze is blij met alle initiatieven, maar ook bang dat het niet werkt. "Ik kan individueel spullen inzamelen, maar er is daar een behoorlijke druk op de infrastructuur." Daarnaast is er kans dat de spullen helemaal niet aankomen omdat de juiste vergunningen om te transporteren niet binnen zijn. "Lever spullen in bij organisaties en personen die ook de vergunningen hebben om die spullen af te leveren."

Na dagen in angst en verdriet om haar familie te hebben gezeten is ze zelf ook in de actie-modus gegaan. "Het is fijn om iets te doen." Ze heeft besloten geld in te zamelen zodat de hulp sneller en efficiënter kan worden ingezet.

'Help je Turks-Nederlandse collega’s'

Dat doet ook John van Tilborg. Hij heeft een eigen bedrijf waar ook veel Turks-Nederlandse collega’s werken. Om hen en hun familie te steunen zamelen ze geld in bij de collega’s. Naast het geld dat het bedrijf aan GIRO555 overmaakt, verdubbelen ze de bijdragen die collega’s storten. Dit geld is bedoeld voor de getroffen familieleden van zijn collega’s.

"Ik roep alle bedrijven op om dit ook te doen", zegt Van Tilborg. Hiermee help je niet alleen de mensen daar. "Het is ook steun voor je collega’s waar iedere dag mee werkt."

Dekens, soep en bloed

Directeur van het Rode Kruis Marieke van Schaik benadrukt ook het belang van een netwerk ter plaatsen zodat de hulp snel aankomt.

Het Rode Kruis heeft dit netwerk omdat zusterorganisatie de Rode Halve Maan in het gebied actief is. Met extra geld kunnen ze dit netwerk snel opschalen. Ook in het nog slechter te bereiken Syrië waar de situatie door de oorlog nog slechter is. Er is voor langere tijd behoefte aan tenten, dekens, soep en bloed. "Mensen zijn buiten en in auto’s, daar moeten we echt veel aan doen."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie