Buitenland
NOS

Trump en Pence spreken in Witte Huis

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Trump en Pence spreken in Witte Huis

De Amerikaanse president Trump heeft voor het eerst sinds de bestorming van het Capitool vorige week woensdag gesproken met zijn vicepresident Pence. Er zou sprake zijn geweest van een "goed gesprek" in de Oval Office, waarin is vooruitgeblikt op de komende week en is teruggeblikt op de afgelopen vier jaar, meldt een anonieme, hooggeplaatste functionaris aan persbureaus Reuters en AP.

Ook waren Trump en Pence het volgens de hooggeplaatste bron eens dat de Capitoolbestormers niet staan voor de 75 miljoen Amerikanen die de afgelopen presidentsverkiezingen op Trump hebben gestemd.

Maar een gecoördineerde reactie op de bestorming, blijft vooralsnog uit, vertelt VS-correspondent Lucas Waagmeester in het NOS Radio 1 Journaal. "Het hele apparaat is muisstil. Het was een grote crisis voor de democratie, maar we horen niets van de centrale overheid of van de veiligheidsdiensten."

Geen afzetting vanuit regering

Trump riep Pence woensdag in een toespraak bij het Witte Huis voor zijn aanhangers nog op "het juiste te doen", waarmee hij doelde op het niet bekrachtigen van de verkiezingswinst van Trumps Democratische tegenstrever Joe Biden.

Pence had toen al gezegd dat hij niet zou interveniëren in die bekrachtiging, waarin hij als vicepresident voornamelijk een ceremoniële rol had. Kort na de start van de zitting in het Congres werd het Capitool bestormd door duizenden Trump-aanhangers.

Na afloop van de bestorming eisten verschillende Democraten dat de regering het 25ste amendement in zou zetten om zo Trump uit zijn ambt te zetten. Volgens Waagmeester gaat dat niet meer gebeuren. "Ze bespreken ook hoe de laatste negen dagen eruit gaan zien, dus het lijkt er niet op dat Pence die stap gaat nemen."

Nog steeds gevolgen

Ruim vijf dagen na de bestorming regent het nog reacties en maatregelen. Zo schorten grote bedrijven in de VS als Amazon, Comcast en General Electric donaties op aan Republikeinse politici die woensdag weigerden de winst van Biden te bekrachtigen.

Verder zag de president een hooggeplaatst lid van zijn kabinet opstappen. Waarnemend minister Chad Wolf van het binnenlandse veiligheidsministerie Homeland Security maakte zijn vertrek bekend, iets meer dan een week voor de inauguratie van Biden.

Gisteren waarschuwde de FBI nog in een interne memo voor gewapend protest in het gehele land rond de inauguratie. "Twee keer zoveel mensen zijn op de been voor de inauguratie aan veiligheidstroepen", zegt Waagmeester. "Ze maken zich grote zorgen over wat er kan komen."

Het Witte Huis laat weten dat Trump goedkeuring heeft gegeven voor het uitroepen van de noodtoestand in Washington. De noodtoestand geldt tot 24 januari en moet "de dreiging van een ramp verminderen of afwenden."

trump

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie