Buitenland
NTR

De Chinese keuken: alles draait om textuur

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. De Chinese keuken: alles draait om textuur

De Chinese keuken, geen land heeft zo'n oude culinaire traditie. Al meer dan twee millennia voor onze jaartelling waren de Chinezen op zoek naar gastronomische verfijning. Ook in Nederland is het onderdeel van de eetcultuur geworden. Mangiare! bespreekt de kenmerken van de Chinese keuken.

Mangiare! Over de Chinese keuken

De ouders van Azië expert Soesja Hu hadden naar eigen zeggen een typisch Chinees Indisch restaurant in Nuenen. "Zoals heel veel van de Chinezen die hier restaurants begonnen was het bij ons in de buurt ook het eerste etnische avontuurlijke dat daar kwam. Ik denk dat je kunt zeggen dat het samen met Italiaans eten voor Nederlanders het eerste buitenlandse eten was."

Serie van gerechten

Kenners zullen direct roepen dat China niet één keuken heeft. Gebruikelijk spreekt men over vier keukens,: van Guangdong (Kanton), Shanghai, Peking en Sichuan, ofwel het zuiden, oosten, noorden en zuidwesten.

Een Chinese maaltijd bestaat uit een serie gerechten, die zoveel mogelijk tegelijk op tafel komen. Daarbij is de afwisseling heel belangrijk, en de balans tussen 'fan', de koolhydraten in de vorm van rijst of andere granen, en 'cai', het vlees, de vis en groenten.

Mouthwatering Chicken, een signature dish van chef Taks Yuen

Structuur is het belangrijkst

Taks Yuen is chef en eigenaar Restaurant Mei Wah in Eindhoven, in 2019 uit tot hét Aziatische restaurant van het jaar. "In China eet men op structuur, dat staat op één, en pas daarna komt smaak. Hoe het eruit ziet is helemaal minder belangrijk. Voor Chinezen is het mondgevoel zo belangrijk."

"Eten is allesbepalend voor Chinezen, mensen denken dat je vraagt bij een ontmoeting, hoe gaat het? Maar je vraagt, heb je gegeten? Dat is hoe het met je gaat, daar heb je het over, eten is alles en bepaalt alles.

Quote

Nederlanders weten half niet hoe beschaafd de Chinese eetcultuur is

Bettine Vriesekoop

De rijkheid en beschaving

Tafeltennisster Bettine Vriesekoop ging vanaf 1980 naar China voor trainingsstages en ontwikkelde een grote interesse voor het land. Na haar tafeltenniscarrière ontwikkelde ze zich tot correspondent en China expert. "De rijkheid en de beschaving" maken voor haar verschil. "Er zit zoveel beschaving in de Chinese eetcultuur.

Alle betekenis, alle tradities, voor ons Nederlanders is dat bijna ondenkbaar, maar in China is eten zoveel meer dan voeding. Het is samenzijn, en heel belangrijk: het is een medicijn. Ik ben echt onder de indruk geraakt dat Chinezen voor alles iets hebben vanuit hun keuken. Het begint al bij de volgorde en opbouw van de gangen: niet beginnen ze met een soep, maar die moet als laatst, helemaal toegespitst op hoe het is voor de spijsvertering."

Radio Mangiare!

Het lekkerste programma iedere vrijdag om 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1. Volg Mangiare! op Twitter en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie