Buitenland

Ook beveiligers van WK voetbal in Qatar 'systematisch onderworpen aan dwangarbeid'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ook beveiligers van WK voetbal in Qatar 'systematisch onderworpen aan dwangarbeid'

De organisatie van het WK voetbal in Qatar geeft toe dat er de afgelopen jaren werknemers zijn uitgebuit. De organisatie reageert daarmee op een rapport van Amnesty International, die na onderzoek stelt dat beveiligers systematisch zijn onderworpen aan dwangarbeid. In het NOS Radio 1 Journaal contact met Ruud Bosgraaf van de mensenrechtenorganisatie.

Volgens Amnesty werkten de beveiligers vaak langer dan de maximale 60 uur per week en hadden ze soms maanden of zelfs jaren geen dag vrij. Als ze wel een dag vrij probeerden te nemen, werden ze gekort op hun loon of werd gedreigd met ontslag, zeggen diverse medewerkers in het rapport.

Zwarte lijst

De organisatie van het WK zegt erachter te zijn gekomen dat drie bedrijven zich niet aan de regels hielden ten tijde van het WK voor clubteams van 2020 en de Arab Cup van 2021, die allebei in Qatar zijn gehouden in aanloop naar het WK van dit jaar. "Deze schendingen van de afspraken zijn volledig onacceptabel", staat in een verklaring.

Volgens de organisatie zijn er diverse maatregelen getroffen. Zo worden sommige beveiligingsbedrijven extra in de gaten gehouden. Andere zijn op een zwarte lijst gezet, waardoor ze geen werkzaamheden mogen verrichten voor toekomstige projecten, waaronder het WK voetbal. Ook zijn er meldingen gedaan bij het Qatarese ministerie van Arbeid, zodat er verder onderzoek kan worden gedaan en eventuele sancties kunnen worden opgelegd.

Uitgebuit

Maar volgens Amnesty blijft de uitbuiting van werknemers in Qatar doorgaan. "Ondanks de voortgang die Qatar de afgelopen jaren heeft geboekt, blijkt uit ons onderzoek dat beveiligers in de private sector nog altijd systematisch en structureel worden uitgebuit", zegt de mensenrechtenorganisatie, die sprak met 34 werknemers van 8 beveiligingsbedrijven.

r1jn amnesty

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie