Buitenland
NOS

'Een deken van verdriet is over Uvalde neergedaald'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Een deken van verdriet is over Uvalde neergedaald'

Anderhalve dag na de schietpartij op een basisschool in Texas zijn er meer details bekend over de schutter. De 18-jarige dader Salvador Ramos groeide op in Uvalde. Correspondent Marieke de Vries kwam daar gisteren aan. "Veel mensen kenden hem, kenden zijn moeder en kenden zijn grootmoeder waar hij de laatste tijd gewoond heeft", zei ze in het NOS Radio1 Journaal.

Ramos werd op de basisschool gepest, omdat hij sliste en andere kleding droeg dan de andere kinderen, aldus De Vries. Toen hij naar de middelbare school ging, trok hij zich steeds meer terug.

Hij sprak graag over wapens. Op 17 mei, de dag nadat hij 18 was geworden, kocht hij van zijn verjaardagsgeld een semiautomatisch wapen en een paar dagen later een tweede. Dat kon omdat de staat Texas vorig jaar een wet heeft aangenomen die dat voor 18-jarigen onder voorwaarden mogelijk maakt.

Ruzie met zijn oma

"Zijn oma was de eerste die hij aanviel", zei De Vries. "Naar wij begrijpen had hij een akkefietje met haar en schoot haar in het gezicht. Daarna pakte hij haar auto en reed naar de Robb Elementary School."

Daarna ging hij een klaslokaal binnen met kinderen van 9 en 10 jaar. "Hij deed de deur op slot en begon op de leerlingen en leraren te schieten", zei een Texaanse veiligheidsambtenaar tegen CNN. Het duurde zeker 40 minuten voordat de politie Ramos wist te doden.

Herdenking

"Een deken van verdriet is over Uvalde neergedaald", zei De Vries. "Het is een kleine gemeenschap van maar 16.000 inwoners, dus iedereen kende wel iemand van de ouders, de kinderen of de leraren."

Gisteravond is in de plaatselijke rodeo-arena een herdenkingsdienst gehouden. "Er stonden voorgangers en dominees en het huilen van de betrokkenen was echt hartverscheurend."

r1jn vs

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie