Buitenland
NOSNTR

Nabestaande luchtaanval Mosul wil geld van Nederlandse staat

foto: BASIM RAZZOfoto: BASIM RAZZO
  1. Nieuwschevron right
  2. Nabestaande luchtaanval Mosul wil geld van Nederlandse staat

Basim Razzo, een Irakees die zijn familie verloor bij een Nederlandse luchtaanval in Mosul in 2015, wil ruim twee miljoen dollar van de Nederlandse overheid. De man stelt de staat aansprakelijk voor de dood van zijn vrouw, dochter, broer, en neef en voor het verlies van zijn huis en inkomen.

Video niet beschikbaar

Volgens zijn advocaat Liesbeth Zegveld was de luchtaanval een "internationale onrechtmatige daad" omdat het woonhuis geen militair doelwit was. "Gezien de zeer beperkte en tegenstrijdige inlichtingen had Nederland moeten afzien van de aanval", schrijft ze aan Defensie.

Razzo werkt in 2015 bij een telecombedrijf en woont met zijn vrouw en 21-jarige dochter in een villawijk in Mosul. Zijn broer en schoonzus wonen met hun twee kinderen in de villa ernaast. Zijn zoon verblijft in Erbil. Op videobeelden die de VS heeft vrijgegeven is te zien hoe op 21 september 2015 twee bommen beide huizen in enkele seconden verwoesten. Alleen Basim en zijn schoonzus overleven de aanval.

Kans klein

Uit eerdere betalingen die Nederland heeft gedaan aan nabestaanden in Afghanistan, blijkt dat de kans klein is dat Nederland een bedrag voorstelt dat in de buurt komt van de eis van Razzo. Tot dusver ging het om nooit meer dan enkele tienduizenden euro's.

Minister Bijleveld van Defensie zegt in Nieuws en Co dat ze serieus naar de claim gaat kijken. Advocaat Zegveld heeft het kabinet drie weken gegeven om te reageren.

Nabestaande luchtaanval Mosul wil geld van Nederlandse staat

Ster advertentie
Ster advertentie