Buitenland
NOS

Chinese arts die alarm sloeg over corona overleden, dodental loopt verder op

foto: Li Wenliangfoto: Li Wenliang
  1. Nieuwschevron right
  2. Chinese arts die alarm sloeg over corona overleden, dodental loopt verder op

In Wuhan is de oogarts overleden die als een van de eersten alarm sloeg over het coronavirus. Het ziekenhuis waar Li Wenliang werd opgenomen sprak de mediaberichten over zijn overlijden in eerste instantie tegen, maar heeft nu bevestigd dat hij is overleden.

Correspondent Sjoerd den Daas over het overlijden van de corona-dokter

Li Wenliang maakte op 30 december melding van 'een virus', begon op 10 januari te hoesten en werd twee dagen erna in het ziekenhuis opgenomen. Eind januari werd het coronavirus bij hem vastgesteld, zo maakte hij zelf bekend op Weibo, het Chinese Twitter.

De 34-jarige Li waarschuwde zijn collega's eind december via Weibo dat ze beschermende kleding moesten dragen. Hij had bij zeven mensen een virus vastgesteld dat leek op SARS, de infectie die in 2003 een epidemie veroorzaakte. Dat viel bij de Chinese autoriteiten niet in goede aarde. Vier dagen later werd hij op het matje geroepen en beschuldigd van het verspreiden van valse geruchten die "de sociale orde verstoorden".

Lokale autoriteiten hebben Li hiervoor later excuses aangeboden.

Opnieuw meer dodelijke slachtoffers

In China is het dodental door het nieuwe coronavirus in een dag met 73 gestegen naar 636. Er zijn ook meer dan drieduizend nieuwe patiënten bijgekomen waardoor het totale aantal besmetten in China nu ruim 31.000 is. Het jongste slachtoffer dat besmet is geraakt is een pasgeboren baby van anderhalve dag oud.

De Japanse autoriteiten hebben bekendgemaakt dat op het cruiseschip dat voor de Japanse kust bij Yokohama in quarantaine is geplaatst 41 nieuwe besmettingen zijn vastgesteld. Eerder werd al vastgesteld dat twintig mensen ziek waren geworden. Zij zijn van het schip gehaald en naar ziekenhuizen gebracht.

Ster advertentie
Ster advertentie