Buitenland
VPRO

Als Trump ten onder gaat, dan begint dat in Georgia

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Als Trump ten onder gaat, dan begint dat in Georgia

Gaat Donald Trump vervolgd worden voor pogingen om de uitslag van de afgelopen presidentsverkiezingen te beïnvloeden? Het is een vraag die al een tijd boven de markt hangt. De staat Georgia zou daarin zomaar het begin van Trumps einde betekenen. Waarom dat zo is legt oud Amerika correspondent Casper Thomas uit in Bureau Buitenland.

Strafbaar feit

"Wat Trump daar gepoogd heeft, is de meest naakte vorm van poging tot verkiezing beïnvloeding," vertelt Thomas. "Trump heeft in de nasleep van de presidentsverkiezingen van 2020 een telefoontje gepleegd naar de betreffende verkiezingsfunctionaris in die staat en gezegd: 'kan jij niet even regelen dat ik 11.000 stemmen meer op mijn teller heb gekregen, want dan lijkt het net alsof ik in deze staat gewonnen heb.'"

Trump kan zich volgens Thomas daar haast onmogelijk uitpraten, want het telefoontje is vastgelegd en uitgekomen. "Het is een openbare uitnodiging tot het plegen van fraude, en dat is een strafbaar feit in de Verenigde Staten."

Stap richting aanklacht

Gisteren verscheen, ten dele, het langverwachte rapport van de grand jury van Georgia die zich moest buigen over de vraag of Trump na de verkiezingen heeft gepoogd het stemresultaat te beïnvloeden. Daaruit zou in ieder geval al blijken dat een van de getuigen meineed heeft gepleegd. Volgens Thomas is het aanneembaar dat het om iemand gaat uit de directe kringen van Trump zelf.

"Het is echter nog niet zeker of er daadwerkelijk een aanklacht komt," vertelt Thomas. "Maar het feit dat het rapport al deels naar buiten komt met weggelakte informatie – dat gebeurt om die mensen van de grand jury te beschermen – wordt opgevat als een signaal dat de aanklager van plan is een stap in de richting van een aanklacht te zetten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie